Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони на своєму засіданні підбив підсумки своєї діяльності за минулу сесію й накреслив плани на найближче майбутнє. У контексті реформування Збройних Сил України правове поле потребує певного коригування. Цього вимагають не лише внутрішня політика держави, а й події, що відбуваються у світі. Зокрема, участь нашої країни в миротворчих операціях. За словами голови профільного комітету Георгія Крючкова, потрібно чітко юридично визначити статус українського миротворця і внести відповідні виправлення в законодавство. Однак члени комітету зійшлися в думці, що права і пільги учасників бойових дій, які здійснюють миротворчу місію в різних країнах сьогодні, не повинні бути такими само, як у ветеранів Великої Вітчизняної війни.
На засіданні комітету йшлося і про затверджений Оборонний стратегічний бюлетень. Георгій Крючков назвав його оригінальним документом, що розкриває стан ЗС України, їх фінансування, можливі загрози національній безпеці країни тощо. Він відзначив, що в бюлетені також вказана чисельність нашої армії, в тому числі до 2015 року. Зокрема, там написано, що Збройні Сили в кількості 90—100 тисяч осіб можуть за нормального забезпечення озброєнням і технікою гарантувати виконання конституційного обов’язку. Однак відповідно до Конституції чисельність збройних формувань визначає Верховна Рада. Було відзначено, що виписане в оборонному документі — це стратегічна концепція, так би мовити, напрям дій державної політики у сфері оборони і безпеки. Перед парламентом стоїть завдання скоординувати ці пропозиції і внести їх у правове поле. Стратегію має підтвердити закон.
Низка невідповідностей має місце і у воєнних доктринах, одну з яких 1993 року затвердила своєю постановою ВР України, другу нещодавно підписав Президент. Зокрема, в першій задекларовано позаблоковий статус країни (і вона дотепер не скасована), а в другому документі він не зазначений. Комітет має намір внести відповідний проект постанови на розгляд парламенту.
Голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков поділився своїми враженнями від поїздки до Іраку. За його словами, він не поміняв своєї точки зору стосовно виведення нашого миротворчого контингенту з цієї країни.
— Я, як і раніше, стою на тій позиції, що наші військовослужбовці повинні піти з Іраку. Минув рік, в Іраку загинули семеро українських миротворців — це дуже велика ціна за перебування там. Але наш контингент не сприймають як окупантів. Вважаю, що виводити батальйон потрібно поетапно, з огляду на наші перспективи політичного та економічного співробітництва з Іраком.
Георгій Крючков відзначив, що іракська сторона зацікавлена в двосторонньому співробітництві з Україною: у військово-технічному, економічному, соціальному, гуманітарному.