Щороку в Україні вимирає цілий обласний центр такий, наприклад, як Херсон, повідомив голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук на зустрічі з журналістами. Так, за шість місяців нинішнього року з життя пішло на 175 тисяч осіб більше, ніж народилося. Смертність від серцево-судинних захворювань становить 62 відсотки.
Нині маємо 46 лікарів на десять тисяч населення — і це забагато, вважає народний депутат. Складається враження, що лікарі не зацікавлені у здорових. Навпаки, що більше хворих, то більше сподівань на отримання бюджетних коштів. От і дописують хворому більше болячок різні вузькі спеціалісти, аби довести свою потрібність для охорони здоров’я, наголошував М. Поліщук.
Невиправдано створюють ставки вузьких спеціалістів, але й щоб їх отримати, медики мають дати хабара. Приміром, у Києві місце уролога, за інформацією народного депутата, коштує до восьми тисяч доларів, місце хірурга — три-чотири тисячі. А вихід із ситуації Микола Поліщук, як практикуючий лікар, вбачає у запровадженні сімейної медицини.
Херсон.