Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій опрацьовує запропоновані урядом зміни до Закону України «Про природні монополії».
На думку авторів законодавчої ініціативи, прийняття законопроекту дасть змогу шляхом запровадження механізму конкурентної процедури закупівлі суб’єктами природних монополій товарів, робіт і послуг підвищити ефективність їх роботи. Запровадження такого механізму забезпечить прозорість процедур закупівель товарів, обладнання, матеріалів, сировини тощо, економію коштів підприємств природних монополій. І, як наслідок, економію бюджетних коштів, коштів населення та підприємств-споживачів, встановлення економічно обгрунтованих цін і тарифів на товари та послуги підприємств, що діють у сфері природних монополій.
Здешевити кредити
Над проектом закону про особливості бюджетної підтримки реалізації заходів з енергозбереження в бюджетних установах, казенних підприємствах, підприємствах комунальної власності працює Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.
Бюджетну підтримку в зазначених вище установах та на підприємствах пропонується реалізувати шляхом виділення в Державному бюджеті України та місцевих бюджетах видатків на модернізацію систем енергоспоживання. А також через безпосереднє фінансування заходів з енергозбереження за рахунок видатків, передбачених у відповідних бюджетах, та стимулювання фінансування заходів з енергозбереження третьою стороною через застосування механізму здешевлення кредитів.
Стимулювання інвестицій
Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій готує урядовий проект закону про державну підтримку та стимулювання інвестиційної діяльності.
Предмет регулювання цього законопроекту є важливим для законодавчого забезпечення інвестиційної привабливості економіки України. До того ж документом передбачається визначити повноваження органів державної влади, особливості стимулювання інвестиційної діяльності суб’єктів малого підприємництва.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.