Прийняти проект закону про державний земельний кадастр за основу рекомендував парламенту Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. Як наголошувалося на засіданні комітету, мета прийняття закону — створення правової бази проведення земельно-кадастрової діяльності, ефективного механізму гарантування прав власності на землю і державного управління земельними ресурсами, розвиток ринку землі та удосконалення системи оподаткування землі.
У проекті визначено, що об’єктом державного земельного кадастру є всі землі та земельні ділянки в межах території України та права на них. А також повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування у галузі державного земельного кадастру. Розкрито зміст організації державного земельного кадастру та визначено систему, яка складається з трьох рівнів його ведення. Визначено порядок проведення всіх складових державного земельного кадастру, склад відомостей та документи державного земельного кадастру, порядок надання відомостей державного земельного кадастру та посадових осіб, які здійснюють державну реєстрацію і облік земельних ділянок.
Приватизація як панацея від банкрутства
Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендував парламенту прийняти проект закону про внесення змін до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».
Законопроект виключає з переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, Матусівський державний племінний завод (Черкаська область). Зазначений об’єкт не має стратегічного значення для держави і області й фактично припинив свою діяльність. Пропозицію про вилучення цього об’єкта з переліку підтримують Черкаська обласна державна адміністрація та Міністерство аграрної політики України.
Працюватимемо без стресів
Проект постанови про створення Міжвідомчого реабілітаційного центру (щодо осіб, які постійно піддаються психологічному стресу) розглянув на своєму засіданні Комітет з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства. Документом пропонується утворити реабілітаційний центр для медико-соціальної реабілітації осіб, трудова діяльність котрих пов’язана з ризиком для їхнього життя або для життя інших громадян, що спричиняє у цих осіб психологічні стреси. З цією метою Кабінету Міністрів України рекомендовано:
розглянути питання про можливість утворення зазначеного центру на базі підприємства «Санаторій ім. Куйбишева» (Ялта);
передбачити у державному бюджеті України кошти, необхідні для утворення центру в 2004—2005 роках;
визначити розцінки на процедури та терміни реабілітації осіб тощо.
Податковий борг реструктуризують
Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендував парламенту підтримати проект закону про реструктуризацію податкового боргу вуглевидобувних підприємств за станом на 1 січня 2004 року.
На засіданні комітету зазначалося, що забезпечення вирішення нагальної соціально-економічної проблеми —реструктуризації податкового боргу вугледобувних підприємств — сприятиме поліпшенню фінансового стану підприємств вугільної промисловості, які мають кредиторську заборгованість близько 24 відсотків від загальної заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу. Процес накопичення податкового боргу в поточному році хоча і уповільнено, але триває.
Попри те, що питання погашення податкового боргу підприємствами вугільної галузі перебуває на постійному контролі і державних податкових органів, і державних обласних адміністрацій, наголосив автор проекту, народний депутат Віктор Кирилов, вирішення його можливе лише за умови прийняття спеціального правового акта, який дасть можливість забезпечити фінансове оздоровлення вугільних підприємств.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.