— Найкорумпованішими в Україні є міліція, медичні заклади, вищі навчальні заклади, митниця та уряд, — зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Мойсик на виїзному засіданні в Яремчі.
За його словами, через низький рівень моральності і культури правоохоронних органів та злиття їх з кримінальними структурами люди бояться шукати в них захисту. Та й самі народні обранці, додав депутат, останнім часом відчувають на собі зухвале нехтування правоохоронцями закону про статус народного депутата. Серед причин цього, на думку В. Мойсика, — віра у безкарність.
Водночас голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк категорично заперечив присутність в Івано-Франківській області кримінальних авторитетів, а тим паче їх вплив на правоохоронців. Такої само думки дотримується і заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Зубчук.
Щоб поліпшити діяльність правоохоронної системи, на засіданні радили застосовувати більш суворі покарання до міліціонерів за порушення законодавства і зловживання службовим становищем, посилити громадський контроль за їх діяльністю та водночас покращити їх матеріальне і соціальне забезпечення. Для цього обласне керівництво запропонувало, зокрема, роз’єднати міськрайвідділи внутрішніх справ у Коломиї і Калуші на районні і міські. Раніше, до об’єднання в 1999 році, в районному і міському відділах Коломиї працювало відповідно 220 і 145 чоловік, нині —160. На одного дільничного інспектора тепер припадає до 8 тисяч населення, норма — 2 — 2,5 тисячі. «Чи може дільничний за такого перевантаженні належно виконувати свої функції?» — цікавилися правоохоронці.
На матеріальні проблеми міліції звернула увагу заступник голови обласної ради Романія Постолянюк. Вона запропонувала заборонити правоохоронним органам отримувати спонсорську допомогу. Усім відомо, казала Р. Постолянюк, що спонсорська допомога надається не добровільно, а вибивається. У такий спосіб правоохоронці намагаються розв’язати свої матеріальні проблеми. Причина цього — недофінансування галузі. На жаль, як пролунало на засіданні, у бюджеті не передбачено фінансування навіть тих програм, які вже були затверджені на попередніх сесіях.
А загалом засідання мало профілактичну мету: застерегти керівників правоохоронних органів від виконання протизаконних розпоряджень. Не втягуватися самим і не втягувати підлеглих у політичні баталії, які вже розгортаються. Голова парламентського комітету порадив правоохоронцям «поводитися під час виборів так, як на футбольних матчах: стояти збоку, охороняти, але не вступати в гру».
Івано-Франківська область.