Вихід зі свого критичного становища вони вбачають в указі Президента України
Лариса Мазко і Ніна Павленко, представники «інвалідів Чорнобиля», що проживають у Деснянському районі Києва, привезли до редакції копію звернення до Президента України. Під ним підписи — представників 254 сімей. Привезли вони і листа головному редактору нашої газети, в якому просять надрукувати їхнє звернення. Бо вже кілька років не можуть достукатися «до умів і сердець наших високопоставлених від народу керівників».
Чого домагаються автори звернення? Обіцяного їм житла. Цю обіцянку держави передбачено законодавством, зафіксовано офіційним обліком. Але якщо в попередні роки їм виділяли хоч по кілька квартир, то в останні — практично нічого. «Нам уже набридли бюрократичні відписки, — кажуть вони і запитують: — Чому рік у рік урізаються чорнобильські програми?»
Доки матеріал з приводу їхнього звернення і листа до редакції готувався до друку, представники ініціативної групи привезли відповідь на них. Її підписав заступник міністра праці та соціальної політики України Віктор Дьяченко. До речі, це міністерство з 1 січня нинішнього року визначено головним розпорядником коштів, спрямовуваних на фінансування видатків за статтею державного бюджету «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Досі цим опікувалося МНС.
Що нового сказав новий розпорядник? Нічого. Констатував, зокрема, що «співвідношення обсягів коштів, необхідних для розв’язання проблеми забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, до фактично профінансованих з державного бюджету кожного року коливається в межах лише 1 відсотка від потреби».
І висновок заступника міністра. «... поліпшення житлових умов як авторів колективного звернення, так і інших сімей інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи буде здійснюватися Київською міською державною адміністрацією відповідно до черги у загальноміському реєстрі». В цьому реєстрі, як повідомляється у відповіді, по Києву значиться 2981 така сім’я. А представники міськадміністрації різних рівнів у своїх відповідях інвалідам-«чорнобильцям» постійно твердять: ваші житлові умови поліпшуватимуться в міру надходження бюджетних коштів і згідно з чергою в реєстрі... Між іншим, в Україні на квартирному обліку перебуває 24 842 такі сім’ї.
Цими днями Президент України Л. Кучма своїм указом  (опублікованим у «ГУ» № 125) реорганізував Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та Державний комітет України з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
У всіх «чорнобильців» тепер зажевріла надія, що з появою нового спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади поліпшаться справи з усіх питань захисту населення і територій від наслідків чорнобильської катастрофи. Як воно буде на практиці, поживемо — побачимо.
Київ.