«Кадрова політика в оборонній та безпековій сферах. Контроль за призначеннями військових вищого рангу». Така тема міжнародної конференції, що відбулася у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони. Вона пройшла за підтримки Женевського центру демократичного контролю над збройними силами, національного інституту міжнародної безпеки при РНБО України та Офісу зв’язку НАТО в Україні.
Як зазначив, відкриваючи конференцію, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Пирожков, під час реформування вітчизняних Збройних сил кадровое забезпечення є однією з найактуальніших проблем поряд із фінансовим забезпеченням армії та соціальним захистом військовослужбовців.
За словами заступника директора Женевського центру демократичного контролю над збройними силами Філіпа Флурі, громадський контроль за призначеннями військових вищого рангу — одна з передумов на шляху євроатлантичної інтеграції України. Адже, скажімо, у нашого західного сусіда Польщі гальмом вступу до НАТО були саме труднощі з демократичним цивільним контролем над армією. Тож досвід країн НАТО, особливо нових членів цієї організації, може стати корисним і для нашої держави.
Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков, котрий із поважних причин не був присутній на конференції, в оприлюдненому виступі наголосив, що Україна не може залишатися осторонь світових процесів у військовому будівництві. Актуальність проблем кадрової політики у сферах оборони і безпеки визначена глибиною і якісно новим характером перетворень у процесі реформування воєнної організації України. Відповідно до нещодавно прийнятих парламентом законів визначено курс на демілітаризацію багатьох збройних формувань. Торік Верховна Рада прийняла закон про демократичний цивільний контроль над воєнною організацією та правоохоронними органами, однак вплив і контроль з боку парламенту за призначенням військових високого рангу досі недостатні. І змінити радикально ситуацію без внесення відповідних змін до Конституції, на думку Г. Крючкова, неможливо.