Якими будуть теледебати кандидатів на посаду глави держави під час президентських виборчих перегонів? Про це наш кореспондент попросив розповісти голову Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколу ТОМЕНКА:

— Парламентський комітет разом із громадськими експертами та керівниками телерадіокомпаній розробив проект регламенту проведення телевізійних дебатів під час президентської виборчої кампанії. Його буде винесено на розгляд Верховної Ради, а потім передано Центральній виборчій комісії для затвердження у положенні про діяльність ЗМІ під час виборів Президента України.

У першому, а особливо у другому турі президентських перегонів телевізійні дебати між кандидатами у Президенти матимуть надзвичайно важливе значення. Важливо також, хто вестиме теледебати, які повноваження матиме ведучий і кандидати. Ми запропонували провести експертний добір журналістів —ведучих теледебатів, щоб із боку кандидатів у Президенти не було звинувачень у політичній заангажованості. Теледебати повинні мати максимально змістовний характер, щоб кандидати змогли представити свої стратегії бачення майбутнього України, свої програми, щоб дебати не перетворилися на обмін компроматом і спробою дискредитації одне одного. Потрібно також врегулювати, чи можна під час теледебатів зателефонувати й поставити запитання кандидатові у Президенти, чи будуть присутні в студії журналісти з інших мас-медіа.

— В який час відбуватимуться теледебати і скільки триватимуть?

— Згідно із законом про вибори Президента України теледебати триватимуть не менш як 100 хвилин у проміжок часу між 19-ю і 22-ю годинами на Першому національному телеканалі з одночасною їх трансляцією на Першому каналі національного радіо. У другому турі теледебати відбуватимуться за п’ять днів до виборів, тобто 9 листопада.

— А на комерційних телеканалах також проходитимуть теледебати?

— Цю проблему не врегульовано законом, але й не заборонено проводити теледебати комерційним телеканалам. Однак керівники телеканалів зацікавлені, щоб теледебати були рейтинговими передачами, а тому хочуть запрошувати лише тих кандидатів, які мають високий рейтинг. У цьому є правова колізія, адже закон передбачає, що у дебатах шляхом жеребкування мають брати участь усі кандидати у Президенти. Тому зараз треба знайти формулу, як, не порушуючи законодавство, проводити дискусії кандидатів у Президенти і на комерційних телеканалах.

— Чи відбудуться теледебати, якщо не прийде один із запрошених кандидатів?

— Так, хоча, на жаль, тоді дебати нівелюються. Але згідно із законом один присутній у студії кандидат також матиме змогу висловлювати свою позицію, відповідати на запитання тощо.

— Чи перериватимуться теледебати рекламою?

— Ні, це заборонено законом. Забороняється переривати теледебати рекламою, коментувати їх до і після в інших програмах, випусках новин. Тобто люди зможуть без коментарів почути позиції політичних гравців і самостійно прийняти рішення.