Свою технічну та фінансову допомогу Україні в реалізації екологічних проектів запропонувала Скандинавська корпорація NEFCO. Ця екологічна фінансова організація, фонд якої становить майже 110 мільйонів євро, створена Скандинавськими країнами (Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція) в 1990 році. Вона інвестує переважно невеликі проекти екологічної спрямованості в країнах Центральної та Східної Європи. Основні напрями інвестування — виробництво екологічного обладнання, реалізація заходів для зменшення забруднення на промислових підприємствах та в енергетичних компаніях тощо. Корпорація надає також позики підприємствам для втілення програм чистих технологій.
Минулого тижня з кількома членами ради директорів та менеджерів NEFCO зустрівся голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Геннадій Руденко. Це був перший візит представників NEFCO до нашої країни. Обговорено майбутню інвестиційну діяльність корпорації в Україні.
У зустрічі взяли участь представники ряду зацікавлених міністерств і державних комітетів, нещодавно створеного державного підприємства «Укрекомресурси».
А в Україні корпорації буде куди докласти свої зусилля. Бо, як повідомив під час зустрічі перший заступник міністра Кабінету Міністрів України Олександр Шнипко, якщо до 1991 року на кожного мешканця припадало 200, то нині — 500 тонн відходів.
Київ.