Повсякчас урочиста Колонна зала імені М. Лисенка Національної філармонії України того вечора була особливо піднесена, я б сказав, навіть схвильована. Тут проходив великий і особливо важливий концерт чергового, сьомого, Всеукраїнського фестивалю «Нові імена юних зірок України».

Фестиваль цей започатковано нашим Міністерством культури і мистецтв у 1997 році як свято класичної музики. А виконавці її — найталановитіші діти — учні середніх спеціальних музичних шкіл.

Традиційно і в цьому концерті пролунали кращі твори світової класики у виконанні юних талантів з кількох регіонів країни. Традиційним був і музичний супровід юним талантам. А саме оркестру найвищого в Україні музичного гатунку — Національного заслуженого академічного симфонічного під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України і Росії, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Володимира Сіренка. Окрім нього, цього разу диригували оркестром також народний артист України Олександр Гуляницький, заслужений діяч мистецтв України Олександр Барвінський, заслужений артист України Віктор Плоскін.

А вели програму концерту також не рядові ведучі — народні артисти України Тамара Стратієнко та Олександр Сафонов.

Для багатьох учасників цей фестиваль був дебютом. Та серед них чимало вже досвідчених — 12-річний скрипаль, киянин Назарій Барвінський, 13-річні скрипаль Олександр Макаренко з Києва і піаністка Ольга Калабиніна з Севастополя, 14-річний трубач Михайло Гайдук з Харкова. І що не учасник, то неодмінно вже лауреат якогось фестивалю чи конкурсу — міжнародного або ж всеукраїнського.

Ось одна з таких — Танечка Остапчук, солістка дитячого зразкового театру естрадної пісні «Апельсин» Червоноградського палацу культури Львівської області, вихованка педагога Віктора Коваленка. Їй лише 8 років, а вона вже лауреат всеукраїнських і міжнародних фестивалів та конкурсів «Кришталевий жайвір», «Співограй», «Крок до зірок», «Слов’янський базар у Вітебську».

А 11-річний Петро Жупанов з Миколаєва вже дипломант конкурсу-огляду «Нові імена України», лауреат І премії V відкритого юнацького фестивалю джазової музики «Срібний дощ», володар гран-прі Міжнародного фестивалю дитячої народної творчості «Золотий лелека».

І серед них були старші, вже «метри» сцени киянин Олександр Поляков, львів’янин Юрій Хвостов, Артем Ясинський із Донецька. А загалом у концерті взяло участь 28 учасників із 10 міст України.

Можете уявити собі, який то був концерт! Зала завмирала, коли лунали музичні твори, й зривалася щирими оплесками-подяками. Кожному з учасників безпосередній організатор нинішнього фестивалю — державне підприємство «Україна мистецька» — вручив цінні подарунки і, звичайно, квіти. Належну підтримку в проведенні цього свята юних талантів надав Національний фонд «Україна — дітям».

Нинішній фестиваль, як і попередні, продемонстрував наявність в Україні багатьох юних  виняткових талантів. І, зрозуміло, талановитих їхніх педагогів. Це була школа високої майстерності і виконавців. Тут вони самі побачили один одного, познайомилися, творчо поспілкувалися й позмагалися, набули досвіду. Це був також ще один іспит і для багатьох наших талановитих педагогів, організаторів фестивалів.

— Підготовка до кожного такого Всеукраїнського свята тривала й копітка, — розповідала мені заслужений працівник культури України, керівник музичної частини «України мистецької» Ніна Смирнова. — Ми постійно стежимо за всіма конкурсами в регіонах, концертами у навчальних музичних закладах. Помічаємо кращих, радимося з педагогами, відбираємо найздібніших і запрошуємо на такі фестивалі. Шукаємо спонсорів, які допомагають яскраво засвітитися юним талантам у столиці. Ми вдячні тим, котрі відгукуються, допомагають нам і передусім учасникам цих музичних свят.

За роки існування фестивалю, додає Ніна Глібівна, багато наших юних зірочок яскраво засяяли не лише в Україні, а й на весь світ.

Тож у добру путь, юні музиканти й співаки, гордість України!

Київ.