Під час перерахунку пенсії у зв’язку зі змінами в Законі «Про наукову та науково-технічну діяльність» місцевий Пенсійний фонд вимагав від мене заяву про призначення пенсії та довідку за 60 календарних місяців з щомісячним вказанням заробітку. Гадаю, що така вимога суперечить закону. Чи правомірна вона?
Володимир КИЙЛО.
Запорізька область.
Як зазначено прикінцевими положеннями Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», усі раніше призначені пенсії мають бути перераховані відповідно до вимог цього закону. Згідно з пунктом третім статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», із змінами, внесеними законом України від 20.11.2003 р., пенсії обчислюються виходячи із заробітної плати за будь-які п’ять років наукової роботи підряд до 1 липня 2000 року та за весь період наукової роботи після 1 липня 2000 року. Тобто, якщо пенсія як науковому працівнику була призначена в 2002 році із заробітку за останні два роки наукової роботи перед зверненням за пенсією, то для перерахунку пенсії за новими нормами потрібно подати довідку про заробіток відповідно за п’ять років та за період наукової роботи після 1 липня 2000 року. У цьому разі пенсіонер звертається із заявою та з довідками про заробітну плату для проведення перерахунку пенсії. Пенсія перераховується з дня подачі заяви разом з усіма поданими документами.
У разі, коли пенсія науковому працівнику була вперше призначена із заробітку за п’ять років наукової роботи за період до 1 липня 2000 року і в подальшому пенсіонер не працював на посаді наукового працівника, то перерахунок здійснюється з 1 січня 2004 року без подачі заяви, виходячи з того заробітку, з якого раніше було призначено пенсію. Однак, якщо пенсіонер бажає розрахувати пенсію із заробітку за інші п’ять років наукової роботи за період до 1 липня 2000 року, то в цьому разі перерахунок пенсії також здійснюється згідно із заявою та новою довідкою про заробітну плату з дня подачі заяви з усіма необхідними документами.
Володимир МАКСИМЧУК.