Нова норма: Верховна Рада ухвалила новий Цивільний процесуальний кодекс України (далі — ЦПК).
Це означає, що у новому цивільному процесуальному законодавстві детально по-новому регламентовано непрості питання викликів до суду і відповідних повідомлень. Попри нібито чисто технічний характер, старі процедури часто є «каменем спотикання» у вирішенні судових справ. З одного боку, суди допускають несвоєчасне повідомлення учасників процесу про розгляд справи, здійснюють судові виклики неналежним чином у день проведення судового засідання, а то й зовсім не повідомляють тощо. З другого боку, і самі позивачі, відповідачі, свідки ухитряються використовувати слабкі місця, щоб, скажімо, затягнути процес.
Тому новий ЦПК передбачив низку гарантій для своєчасного інформування та виклику учасників процесу. Залежно від процесуального статусу адресата та обов’язковості його участі у справі ЦПК передбачає два види інформування учасників судового засідання — судовий виклик та судове повідомлення.
Перший здійснюється судовими повістками про виклик — суд надсилатиме їх особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам та перекладачам. Для другого використовуватимуть судові повістки-повідомлення, адресовані особам, які беруть участь у справі для вчинення процесуальних дій, але їх участь у цих діях не є обов’язковою.
Судова повістка про виклик повинна бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, яких викликають, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі у судовому розгляді справи, але не пізніш ніж за сім днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення — завчасно.
Новий ЦПК, враховуючи можливість різноманітних життєвих ситуацій, передбачив різні способи інформування (виклик, повідомлення) осіб про судове засідання.
За загальним правилом, повістка разом з розпискою (в окремих випадках — ще й з копіями відповідних документів) надсилається поштою рекомендованим листом із повідомленням або через кур’єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником процесу. Стороні чи її представникові за їх згодою можуть бути видані судові повістки для вручення відповідним учасникам цивільного процесу. Судова повістка може бути вручена безпосередньо в суді, а у разі відкладення розгляду справи про час і місце наступного засідання можуть повідомити під розписку.
Осіб — учасників справи, а також свідків, експертів, спеціалістів і перекладачів допускається повідомляти або викликати до суду телеграмою, факсом чи за допомогою інших засобів зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.
Судова повістка може бути надіслана за місцем роботи особи — у випадку, якщо вона насправді не проживає за адресою, повідомленою суду.
Особливий спосіб виклику передбачено для тих відповідачів, чиє місце проживання (перебування чи роботи) невідоме позивачеві, і позивач не зміг встановити його навіть через адресне бюро та органи внутрішніх справ. За новим ЦПК, такого «невловимого» відповідача викликатимуть в суд через... оголошення в пресі (друкований орган, у якому розміщуються оголошення про виклик відповідача, має бути визначений Кабінетом Міністрів). З моменту опублікування оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи.
ЦПК визначив і порядок вручення судових повісток. Адресовані фізичним особам судові повістки вручають їм під розписку, а юридичним особам — під розписку відповідній службовій особі. Якщо особу, якій адресовано повістку, не виявлено в місці проживання, повістку під розписку вручають будь-кому з повнолітніх членів сім’ї, а за їх відсутності — відповідній житлово-експлуатаційній організації або виконавчому органу місцевого самоврядування. Вручення повістки представникові особи, яка бере участь у справі, вважається врученням повістки і цій особі. У разі відмови адресата одержати повістку особа, яка її доставляє, робить відповідну помітку на повістці і повертає її до суду. Особа, яка відмовилася одержати судову повістку, вважається повідомленою.
ЗвертаЄмо увагу, що новий ЦПК передбачив обов’язок сторін та інших учасників процесу повідомляти суд про зміну свого місця проживання або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження повістка надсилається на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо особа за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.
Сторони та інші учасники процесу зобов’язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що вони не з’явилися в судове засідання без поважних причин.
Неявка в судове засідання може мати відповідні правові наслідки (залежно від процесуального статусу особи) — накладення штрафу, примусовий привід, розгляд справи за відсутності особи, залишення її заяви без розгляду.
ДлЯ довІдки: ЦПК ухвалено 18 березня 2004 р. Він набирає чинності з 1 січня 2005 р. (за умови ухвалення і набрання чинності до цього часу Адміністративним процесуальним кодексом України). З його повним текстом можна ознайомитися в «Голосі України» від 18 та 20 травня ц. р.