НОВА НОРМА: Верховна Рада ухвалила новий Цивільний процесуальний кодекс України (далі — ЦПК).
ЦЕ ОЗНАЧАЄ, що по-новому регламентовано участь у судовому цивільному процесі його учасників, насамперед представників сторін (позивачів і відповідачів), третіх осіб, заявників, інших зацікавлених осіб, у тому числі тих, хто відповідно до закону отримає право захищати права, свободи та інтереси інших осіб. Себто нам дозволено або самостійно здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов’язки в суді, або доручити представляти власні інтереси своїм представникам.
За новим ЦПК, особисто відстоювати у суді свої цивільні процесуальні права та виконувати відповідні обов’язки (цивільна процесуальна дієздатність) можуть і повнолітні фізичні особи, і юридичні особи. Щоправда, таке право надано й неповнолітнім особам віком від 14 до 18 років, а також особам з обмеженою цивільною дієздатністю в разі розгляду судом відносин, у яких ці особи беруть особисту участь. Цивільної процесуальної дієздатності неповнолітні набувають і після реєстрації свого шлюбу, а також ті з них, кому надано повну цивільну дієздатність в установленому законом порядку.
Та у будь-якому разі пам’ятайте: особиста участь особи у справі не позбавляє її права мати у цій справі ще й представника. І таке представництво можливе у будь-якій справі, що розглядається судом у порядку цивільного судочинства, на всіх стадіях її розгляду.
Відповідно до нового ЦПК законними представниками вважаються:
батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники та інші особи, визначені законом, — вони мають право захищати права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до 14 років, неповнолітніх осіб віком від 14 до 18 років, недієздатних осіб, а також осіб з обмеженою цивільною дієздатністю;
опікун над майном безвісти відсутньої особи — йому закон надає права захищати права, свободи та інтереси такої особи;
виконавець заповіту або інша особа, яка вживає заходів з охорони спадкового майна, — їм надано право захищати права, свободи та інтереси особи, яка померла або оголошена померлою, якщо спадщина ще ніким не прийнята.
Повноваження представників мають бути посвідчені свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна. Втім, і самі законні представники можуть доручати ведення справи в суді іншим особам.
Можна найняти представника в суді і за договором —адвоката або іншу особу, яка досягла 18 років, має цивільну процесуальну дієздатність. Такий представник повинен мати доручення фізичної особи, посвідчене нотаріально або посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні. Фізична особа може надати повноваження представникові й усно, однак така заява має бути зафіксована в журналі судового засідання.
А ось доручення від імені юридичної особи (організації, установи, фірми...) суд прийме, лише якщо документ завірено підписом посадової особи, уповноваженої на це законом, статутом або положенням, а також печаткою юридичної особи.
Повноваження адвоката як представника можуть також посвідчити ордер відповідного адвокатського об’єднання або договір.
ЗВЕРТАЄМО УВАГУ: маючи повноваження на ведення справи в суді, ваш представник може вчиняти від вашого імені всі процесуальні дії, які маєте право вчиняти ви. А коли цього не бажаєте (сповна не довіряєте чи з інших причин), то упередьте це відповідними засторогами у виданому йому дорученні.
Маєте право і припинити участь у процесі свого представника — підстав для цього може бути багато, вони передбачені законом. У свою чергу, представник має право відмовитися від передбачених дорученням дій, однак лише за умови, коли ці дії не є невідкладними або спрямованими на запобігання завданню вам чи іншим особам збитків. Ваш представник відповідає перед вами (довірителем) за завдані збитки у разі недодержання зазначених вимог, а також у разі, якщо він негайно не повідомив вас про свою відмову від представництва.
Про припинення представництва або обмеження повноважень представника за дорученням слід письмово або усно (під час засідання) повідомити і сам суд.
ДлЯ довІдки: ЦПК ухвалено 18 березня 2004 р. Він набирає чинності з 1 січня 2005 р. (за умови ухвалення і набуття чинності до цього часу Адміністративним процесуальним кодексом України). З його повним текстом можна ознайомитися в «Голосі України» за 18 та 20 травня ц. р.