З1 січня 2004 року зазнав істотних змін Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність», а отже, і «наукові» пенсії. Спробуємо розібратися в порядку їх призначення та перерахунку, врахувавши питання, що виникали в перші місяці дії закону.
Хто має право на призначення пенсії?
Відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» пенсії за віком призначаються науковим (науково-педагогічним) працівникам державних наукових установ та організацій при досягненні пенсійного віку та наявності стажу роботи:
* чоловіки — загального стажу роботи 25 років, у тому числі не менш як 20 років стажу наукової роботи;
* жінки — загального стажу 20 років, у тому числі не менш як 15 років стажу наукової роботи.
З 1 січня 2004 року дію зазначеної статті 24 Закону поширено на наукових (науково-педагогічних) працівників наукових установ та організацій недержавної форми власності, які пройшли державну атестацію згідно з Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», недержавних вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації, що діють відповідно до Закону України «Про вищу освіту», міжнародних наукових організацій, відкритих на території України відповідно до міжнародних договорів, установчі документи яких затверджено Кабінетом Міністрів України, а також на наукових (науково-педагогічних) працівників наукових установ і вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації, що належали партійним та громадським організаціям колишніх Української РСР, інших республік Союзу та СРСР.
Зверніть увагу: особам, які мають право на пенсію за зниженого віку (постраждалі від Чорнобильської катастрофи та інші), пенсія як науковому працівникові може призначатися при досягненні зниженого пенсійного віку.
Ще один важливий нюанс. При зверненні за пенсією не має значення, на якій посаді перебуває особа на даний момент — на посаді наукового працівника, яка дає право на зазначену пенсію, чи на будь-якій іншій роботі на будь-якому підприємстві, в організації та установі усіх форм власності. Основною умовою є наявність наукового стажу необхідної тривалості. Положення статті 24, яку ми вже згадували, поширюються на пенсіонерів із числа наукових працівників, яким пенсія призначена до набрання чинності Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», а також право на призначення пенсії відповідно до цього Закону поширюється на всіх інших осіб, які вийшли на пенсію до набрання чинності цим Законом та мають необхідний стаж наукової роботи.
Обчислення стажу наукової роботи
Стаж наукової роботи обчислюється тільки за основним місцем роботи. Якщо наукова робота виконується лише за сумісництвом, права на «наукову» пенсію такі працівники не мають. Якщо навіть наукова робота була у вас основною, необхідно ще, щоб вона відповідала переліку посад наукових працівників наукових установ та організацій (їх філіалів, відділень тощо), посад науково-педагогічних працівників, встановлених у Законі України «Про наукову і науково-технічну діяльність».
Також необхідно мати на увазі, що до стажу наукової роботи, яка дає право на «наукову» пенсію, зараховуються:
* час роботи на посадах наукових працівників, визначених статтею 221 Закону;
* час роботи на посадах науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації, визначених у частині другій статті 48 Закону України «Про вищу освіту»;
* час роботи осіб, які мають науковий ступінь, за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, з дня зайняття посади за цією спеціальністю;
* час роботи наукових (науково-педагогічних) працівників на посадах, зазначених у статті 118 Кодексу законів про працю України (виборні посади в державних органах, партійних, профспілкових, комсомольських, кооперативних та громадських організаціях), якщо цій роботі безпосередньо передувала і після неї слідувала наукова робота;
* час навчання в аспірантурі чи ад’юнктурі за денною (очною) формою навчання випускникам аспірантури, ад’юнктури.
Для осіб, які працюють на посадах, що відносяться до посад державного службовця, попередній стаж наукової роботи, набутий у державних установах, зараховується до стажу державної служби незалежно від наявності перерв у роботі, а для осіб, які працювали (працюють) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників, попередній стаж державної служби зараховується до стажу наукової роботи незалежно від наявності перерв у роботі. При цьому необхідно звернути увагу на те, що для зарахування стажу державної служби до наукового стажу не вимагається, щоб державна служба безпосередньо передувала науковій роботі або навпаки — наукова робота передувала державній службі. Порядок обчислення стажу державної служби здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.05.1994 р., №283.
Як вирахувати пенсію
При призначенні пенсій науковим працівникам середній заробіток визначається за періоди роботи, передбачені статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме: за будь-які 5 років роботи підряд наукового (науково-педагогічного) працівника за період до 01.07.2000 р. та за весь період роботи наукового (науково-педагогічного) працівника після 01.07.2000 р. Заробітна плата враховується лише за періоди роботи на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників. Якщо особа весь час працює на посадах наукових працівників і за призначенням пенсії звертається, наприклад, у травні 2004 р., братиметься заробітна плата за 8 років 10 міс. (5 р. + 3 р.10 міс.). Якщо після 1 липня 2000 р. особа не працює на посаді наукового працівника, пенсія обчислюватиметься лише із заробітку за будь-які 5 років наукової роботи за період до 1 липня 2000 р.
При обчисленні заробітку враховуються лише ті виплати, які визначено частиною другою статті 23 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»: посадові ставки (оклади), премії, доплати за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової (науково-педагогічної) роботи та інші надбавки, доплати та винагороди за наукову (науково-педагогічну) діяльність, передбачені законодавством. Якщо науковий працівник працював ще й за сумісництвом на посаді наукового працівника в науковій установі чи організації, то при обчисленні пенсії враховується також і оплата за сумісництвом.
Для обчислення пенсії враховується заробітна плата в межах максимальної величини заробітку, на який відповідно до законодавства нараховувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування (внески): з 1 липня 1998 р. — в межах 1000 грн., з 1 березня 2001 р. — 1600 грн., з 1 травня 2002 р. — 2200 грн., з 1 червня 2003 р. — 2660 грн.
При обчисленні пенсії береться середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, в тому числі в сільському господарстві. За даними Держкомстатистики України, середня заробітна плата в Україні за 2003 рік становить 462 грн. 27 коп.
Найбільш поширене запитання: чи можна з періоду, за який береться заробітна плата, вилучити період до 60 календарних місяців підряд, але не більше 10% стажу роботи особи?
Частиною третьою статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» передбачено, що пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються у розмірі 80% від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника. За кожний повний рік роботи понад стаж наукової роботи, необхідного для призначення пенсії, пенсія збільшується на один відсоток заробітної плати, але не може бути більш як 90% середньомісячної заробітної плати. Це означає, що і при обчисленні наукових пенсій повинен застосовуватися абз. 3 ч. 1 статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким передбачено, що за вибором особи, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховується заробітна плата (доход) для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більш як 10% тривалості страхового стажу.
Проте у зв’язку з тим, що до наукового стажу, крім безпосередньо наукової роботи, зараховуються ще й інші періоди діяльності, зокрема, державна служба, а пенсія обчислюється лише із заробітної плати, отриманої на посадах наукових працівників, то застосування норми щодо вилучення періоду в межах 10% загального страхового стажу в багатьох випадках призведе до того, що пенсія обчислюватиметься із заробітку за один чи кілька місяців. Тобто відбуватиметься штучне завищення заробітної плати для обчислення пенсії. З метою врегулювання зазначеної проблеми нині це питання узгоджується відповідними міністерствами та буде прийнято відповідне рішення (пропонується період 10% визначати від тривалості наукового стажу роботи).
Законом викладено окремий порядок визначення середнього заробітку наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації. Для обчислення їм пенсії враховується заробітна плата з обмеженням максимальним розміром посадового окладу з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи, які виплачуються в науково-дослідній установі Національної академії наук України або відповідно в державному вищому навчальному закладі ІІІ—ІV рівнів акредитації.
Призначення та виплата пенсій
Для того, щоб почати отримувати «наукову» пенсію, необхідно звільнитися з посади наукового (науково-педагогічного) працівника та звернутися до відділення Пенсійного фонду України за вашим місцем проживання. Тобто пенсія призначається за умови звернення за її призначенням. Призначається пенсія з дня звернення за нею. Переведення з одного виду пенсії на інший також провадиться з дня подання заяви з усіма необхідними документами. Призначені пенсії виплачуються в повному розмірі незалежно від доходів, які ви одержуєте після виходу на пенсію.
У разі зростання заробітної плати в Україні з 1 березня кожного року провадиться підвищення розміру пенсії на коефіцієнт, який відповідає 20% зростання середньої заробітної плати в Україні у порівнянні з попереднім роком.
Тим пенсіонерам, які після призначення пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» працювали за контрактом на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш як два роки і мали більш високий заробіток, ніж той, з якого було обчислено пенсію, за їх заявою може встановлюватися новий розмір пенсії, виходячи з більш високого заробітку за два роки підряд після призначення пенсії.