Понад рік триває суперечка між Одеським міськвиконкомом та Антимонопольним комітетом України з приводу формування в місті тарифів на водопостачання. В ситуацію змушені втрутитися суди різних інстанцій. А розпочався конфлікт з того, що ще в лютому минулого року АМКУ прийняв рішення «Про порушення законодавства економічної конкуренції виконавчим комітетом Одеської міської ради», в якому стверджувалося: в Одесі діють необгрунтовано завищені тарифи на водопостачання, люди змушені платити зайві гроші; отож міськвиконком має затвердити нові, економічно обгрунтовані тарифи на воду, а комунальне підприємство «Одесводоканал» — повернути споживачам незаконно стягнуті з них кошти в сумі 11,5 мільйона гривень.
Відтоді багато що змінилося. Зокрема, в «Одесводоканалу» з’явився новий господар — його передано в оренду на 49 років компанії «Інфокс», віднедавна це вже не комунальне підприємство, а одеська філія тієї компанії під назвою «Інфокс-водоканал». Новий господар тепер відпрацьовує механізми взаємодії та розрахунків з територіальними громадами й владними структурами і Одеси, і міст та районів, куди подається вода зі станції «Дністер». А тут ще й доволі солідна фінансова претензія, довгий «хвіст» чвар і судових розглядів...
Останній вердикт нещодавно виніс Вищий господарський суд України. Він підтвердив правомірність рішення АМКУ у справі «бездіяльності Одеського міськвиконкому» щодо обгрунтування тарифів на воду та недопущення обрахування споживачів. Як пояснив голова Одеського обласного територіального відділення АМКУ Євген Бутін, якщо водопостачальники не запропонують у відповідь свого варіанта розв’язання проблеми, громадяни — індивідуально чи у складі громадських об’єднань мешканців житла — зможуть звертатися до судів з позовами про повернення зайво сплачених ними грошей. Звернення до судів за такою категорією справ безплатне.
Рішення ВГСУ — це не перший судовий вердикт, що підтверджує правоту АМКУ. Однак міськвиконком у відповідь щоразу оскаржував ці рішення. Це саме він вирішив зробити і нині, домагаючися розгляду справи тепер уже Верховним Судом України. Юридичне управління міськвиконкому вказує, зокрема, на те, що питання формування та встановлення тарифів не відноситься до компетенції АМКУ й у цього держоргану немає повноважень спонукати органи місцевого самоврядування до встановлення якогось там виду тарифів. Тому рішення АМКУ, мовляв, порушує права органів місцевого самоврядування, а його вимоги щодо відшкодування начебто заподіяних споживачам збитків є неправомірними. В судових рішеннях до того ж не вказувалися й не могли вказуватися конкретні суми отих збитків, оскільки це не було предметом спорів...
Конфлікт виноситься на розгляд найвищого судового органу країни. На його рішення очікують тисячі одеситів, маючи особистий матеріальний інтерес.
Одеса.