Стан виконання законодавства щодо соціального забезпечення ветеранів війни та підготовки до 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні розглянув на виїзному засіданні у Чернігові Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Верховної Ради України.
Народні депутати відвідали Козелецький геріатричний пансіонат, госпіталь для інвалідів війни в обласному центрі, зустрілися з ветеранським активом Придесення. Після доповіді заступника голови облдержадміністрації Віктора Тканка із зазначених питань парламентарії докладно обговорили наболілі проблеми. Зокрема, було зазначено, що в області, як і в Україні в цілому, гострим залишається питання пенсійного забезпечення ветеранів війни. Лише частково задовольняють їхні потреби у забезпеченні пільговими ліками та путівками для санітарного лікування, зубопротезування та кардіостимуляторами. Так, для зубопротезування — у черзі стоїть майже 140 тисяч осіб — потрібно 4,5 мільйона гривень, а торік надано 540 тисяч. Чернігівщина ще відстає у забезпеченні учасників Великої Вітчизняної війни спеціалізованими госпітальними ліжками (по Україні на 10 тисяч ветеранів припадає 24 ліжка, в області — лише 9). Доповідачі зазначали, що колишні фронтовики із сіл практично не можуть скористатися своїми пільгами на придбання ліків тощо.
На думку голови профільного комітету Петра Цибенка, розвантажити 157-тисячну чергу в державі на отримання пільгового автомобіля можна створенням невеличких автобаз, які безплатно обслуговували б усіх ветеранів війни. Заступник голови комітету Іван Герасимов запропонував до 60-річчя Перемоги відновити у всіх школах кімнати та музеї бойової слави.
Народні депутати України Василь Надрага, Валентин Анастасієв та інші акцентували увагу й на необхідності підвищення пенсій ветеранам-відставникам до рівня пенсійного забезпечення нинішніх офіцерів, зменшення системи пільгових сплат до Пенсійного фонду.
Чернігів.