Робоча група Комітету з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій готує до розгляду проект закону про внесення змін до деяких законів України (про вдосконалення процедур відновлення платоспроможності боржника). Автор проекту народний депутат Олег Царьов зазначив, що значна частка підприємств паливно-енергетичного комплексу і підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, належить до суб’єктів природної монополії, особливості процедур банкрутства яких чинним законом не врегульовані.
Мета проекту, наголосив О. Царьов, — посилення ролі держави під час подальшого функціонування таких державних підприємств, застосування до них будь-яких інших механізмів примусового стягнення боргів, крім передбачених процедурами, визначеними законом.
Безоплатне вугілля не оподатковувати
Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендує парламенту прийняти у першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (про оподаткування грошової компенсації вартості вугілля).
Народні депутати вважають, що в сучасних умовах положення стосовно оподаткування грошової компенсації вартості безоплатно одержуваного вугілля є соціально необґрунтованим.
Тому законопроектом пропонується виключити суму грошової компенсації вартості вугілля, яке безоплатно надається на побутові потреби працівникам з видобутку (переробки) вугілля та вуглебудівних підприємств, із переліку об’єктів оподаткування.
Пенсійне страхування
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів вважає за доцільне схвалити доопрацьований проект постанови про сучасний стан пенсійного забезпечення та впровадження пенсійного страхування в Україні. Увага акцентована на переліку заходів, що їх має здійснити Кабінет Міністрів для покращення системи пенсійного забезпечення. Члени комітету вважають за необхідне вжити заходів для недопущення подвійної сплати коштів до Пенсійного фонду суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали спрощені режими оподаткування своїх доходів (єдиний та фіксований податки) та на яких поширюється Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва». Щорічно передбачати в проекті закону про державний бюджет України на відповідний рік кошти для компенсації сільськогосподарським підприємствам — платникам фіксованого сільськогосподарського податку витрат, пов’язаних із сплатою ними на загальних підставах страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Рекомендації доопрацьовують
Проект рекомендацій парламентських слухань «Про стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні» доручив доопрацювати робочій групі Комітет з питань науки і освіти. За результатами обговорень комітетом визначено необхідність вдосконалення Закону України «Про вищу освіту».
За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради України.