Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про ставки вивізного (експортного) мита, внесений народним депутатом Сергієм Матвієнковим. Законопроект передбачає запровадження специфічного вивізного мита на експорт із України коксу та напівкоксу з кам’яного вугілля, лігніту (бурого вугілля) або з торфу, агломерованих або неагломерованих, за ставкою 100 євро за 1 тонну.
За словами автора, реалізація норм цього проекту призведе до більш повного завантаження металургійних підприємств сировиною; зниження ціни металу та металопродукції на внутрішньому ринку, зменшення видатків державного бюджету для відшкодування ПДВ.
Спростити розміщення малих архітектурних форм
Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні відхилити два проекти законів про внесення змін до Земельного кодексу України, внесені відповідно народними депутатами Михайлом Добкіним, Олександром Фельдманом і Станіславом Косіновим. Метою першого законопроекту є спрощення механізму надання дозволів на розміщення малих архітектурних форм. Народний депутат Станіслав Косінов вважає, що для ефективного використання можливостей підприємництва, вирішення соціальних проблем та забезпечення реалізації конституційного права громадян на підприємницьку діяльність та враховуючи неефективне використання земельних ділянок несільськогосподарського призначення, немає сенсу поширювати дію Земельного кодексу України на розміщення малих архітектурних форм.
Ліцензування видобутку корисних копалин
Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендує парламенту прийняти у другому читанні проект закону про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Документом пропонується доповнити перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, діяльністю з видобутку корисних копалин. Комітет вважає, що з прийняттям цього законодавчого акта буде посилено державний контроль за використанням та охороною надр.
Інвалідам — право працювати
Зміни до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», що подані Кабінетом Міністрів, рекомендував Верховній Раді прийняти за основу Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Метою законопроекту, який дасть змогу збільшити кількість працюючих інвалідів, є встановлення єдиного нормативу для всіх підприємств.
За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.