Навесні минулого року на представницькій науково-практичній конференції, яка відбувалася з участю Президента, наукова і політична еліта зійшлася на думці, що вивести Україну в коло високорозвинених постіндустріальних країн може тільки інноваційний шлях розвитку вітчизняної економіки.
Як показала практика, лише самого усвідомлення цієї істини недостатньо, щоб ідею було втілено в життя. Граничний рівень інноваційної моделі економіки, тобто забезпечення її зростання завдяки технологічним нововведенням, експерти оцінюють щонайменше у 40 відсотків, тоді як в Україні він, за оптимістичними оцінками, не перевищує 10, а за реальнішими — п’яти відсотків.
Щоб перевести країну на інноваційні рейки розвитку, за усвідомленням істини має іти втілення інноваційної філософії в практику життя. Інакше кажучи, потрібні відповідні структурні зміни в діяльності законодавчої і виконавчої влади, у промисловій і науково-технічній політиці держави, в бюджетній політиці і її цілях, податковій сфері, у меті і результатах роботи галузей і підприємств, у житті регіонів, соціуму в цілому і кожного індивіда окремо.
Над тим, кому і які конкретні кроки й дії належить у першу чергу зробити для виконання цього грандіозного завдання, наполегливо працює Комітет ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності й інвестицій. Уже традиційними стали проведені комітетом «круглі столи» з інноваційної тематики з участю учених-системників, фахівців, практиків. Зокрема, останній і був присвячений обговоренню конкретних рекомендацій для вдосконалення законодавчої бази, усунення причин, що заважають тим самим інноваційним законам спрацьовувати повною мірою.
Це, можна сказати, прямий обов’язок народних депутатів. Але члени профільного комітету підходять до проблеми значно ширше. Сьогодні вони виконують роль свого роду штабу з системного створення інноваційного середовища в Україні на рівні державних, економічних, соціально-гуманітарних і суспільних інституцій. Завдяки цьому Верховна Рада прийняла постанову провести парламентські слухання на тему: «Економічна політика України: актуальні питання».
Питань цих безліч. Ось, наприклад: як і в якій формі в умовах України сполучити демократичність ринку і державне планування? Як сполучити інтереси бізнесменів і суспільства в цілому? Як забезпечити необхідні інвестиції для науково-технічних інновацій в економіці й інших сферах? Що треба зробити для якнайбільшої віддачі науково-технічного потенціалу, поки ще не загубленого країною? Що зробити, щоб успішні макропоказники, які спостерігаються останнім часом — стрімке зростання ВВП і виробництва, стабільність валютного ринку й ін., — в остаточному підсумку реально і відчутно відбивалися на підвищенні якості життя кожної сім’ї, кожної конкретної людини.
Під час «круглого столу» виступили із співдоповідями голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій народний депутат України Станіслав Гуренко, перший заступник голови вищеназваного комітету, народний депутат Володимир Демьохін, народні депутати Богдан Губський, Михайло Зубець та кандидат філософських наук Олександр Попович.
Зокрема, Б. Губський зупинився на передумові створення національної інноваційної системи України, вніс деякі уточнення до Закону України «Про інноваційну діяльність».
Парламентські слухання за цими животрепетними проблемами плановано провести 16 червня 2004 року.