Комітет ВР з питань науки і освіти 13 травня ц. р. проводитиме парламентські слухання з порядком денним «Про стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні». Мета слухань — окреслити проблеми забезпечення виконання Конституції України та законодавства щодо подальшого розвитку вищої освіти і формування її пріоритетних напрямів. Для того щоб надати громадянам якісну, конкурентоспроможну освіту, створити сучасні механізми реалізації законодавства України про вищу освіту і виробити форми контролю з боку Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, виконавчої влади, громадських організацій за забезпеченням виконання законодавства про освіту.
Парламентський комітет, готуючись до слухань, провів масштабну роботу. Зокрема, підготував проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» та проект закону «Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про вищу освіту» (щодо магістрів мистецтв). Ці законопроекти вже розглянуто Верховною Радою у першому читанні. На їхній основі розробляється єдиний документ з урахуванням пропозицій щодо удосконалення законодавства в галузі освіти і забезпечення її функціонування та інтеграції в міжнародний освітній простір.
Про це йшлося на прес-конференції голови Комітету з питань науки і освіти Станіслава Ніколаєнка.
— За підсумками парламентських слухань комітет пропонуватиме депутатам прийняти закон про внесення змін до кількох законодавчих актів, — зазначив Станіслав Миколайович. — Зокрема, до Бюджетного і Земельного кодексів, законів про освіту, електроенергетику, оподаткування прибутку підприємств тощо. Проект цього закону вже підготовлено.
Готовий і проект рекомендацій учасників парламентських слухань, в яких визначені заходи Верховної Ради, Кабміну, низки міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, науковців щодо вдосконалення системи вищої освіти. Хоча ми ще готові розглянути конструктивні пропозиції усіх зацікавлених співвітчизників.
На запитання «Голосу України», як ви ставитеся до закриття вузів, Станіслав Миколайович сказав:
— Ми за збереження всього, що успішно функціонує. Але мусимо рахуватися з реаліями життя. Демографічні процеси загострюються: торік у перший клас пішли 370 тисяч дітей, у вузи вступили 360 тисяч. Отже, можливі об’єднання вузів, консервація деяких з них. Тому, вважаю, потрібно, не гаючи часу, проатестувати, проліцензувати усі вищі навчальні заклади. І почати з філіалів, яких створено безліч. Президент правий: навчальними закладами має опікуватися Міністерство освіти і науки. А у нас сьогодні вузами керують 20 відомств.
А тим часом, як повідомляє наш власний кореспондент Дарина Назарчук, в Івано-Франківську із філіалу Національної академії внутрішніх справ (два факультети, 500 курсантів) створено Прикарпатський інститут МВС України.
Без коментарів.