Кілька днів тому було поширено чутки про аварію на Хмельницькій АЕС. Роз’яснення з цього приводу було в інформації «Нульовий рівень», надрукованій в нашій газеті за 28 березня. Нагадаю: НАЕК «Енергоатом» повідомила громадськість через електронну пошту, що на ХАЕС спрацювала автоматична система захисту. А в Держкомітеті ядерного регулювання уточнили: в генераторі першого енергоблока сталося коротке замикання.
Начебто дріб’язкове розходження в інформаціях, але воно насторожує. Адже не треба довго пояснювати, що трапляється від коротких замикань в електромережах виробничого й побутового устаткування, житлових і службових приміщеннях.
А ось інформація про технічні неполадки на сусідній, Рівненській АЕС.
О 15 годині 54 хвилини 27 березня «після проведення поточного ремонту під’єднано до енергомережі блок №4» цієї станції. Погодьтеся, приємна новина.
Та 29 березня надходять повідомлення про технічні неполадки на РАЕС.
Держатомрегулювання: «29 березня о 1 годині 35 хвилин через коротке замикання на генераторному вимикачі від’єднано від мережі третій енергоблок Рівненської АЕС... Станом на 7.00 надійшла заявка на пуск енергоблока о 12.00 30 березня».
НАЕК «Енергоатом»: «Тривають додаткові налагоджувальні роботи на третьому енергоблоці Рівненської АЕС. Відповідно до норм безпеки вчора потужність енергоблока було знижено з 80 до 40 відсотків у зв’язку з діями земляного захисту в мережі генератора напруги, які призвели до від’єднання турбогенератора №5 (ТГ-5) блока №3...»
Енергоблок під’єднали до енергомережі. Але не о 12.00 30, а о 6.20 31 березня. Про це компанія «Енергоатом» повідомила вранці 31 березня.
Добре, що енергоблок знову запрацював. Та акцентую увагу не на тому, що не було дотримано терміну його під’єднання, зазначеного в заявці.
На певні тривожні роздуми наштовхує продовження інформації НАЕК від 29 березня, яку назвали «Безпека — головний пріоритет «Енергоатома». Цитую другий абзац. «Після проведення розслідування цієї події (в інформації НАЕК — зниження потужності третього енергоблока, Держкоматомрегулювання — його від’єднано через коротке замикання на генераторному вимикачі — Я. Г.) було присвоєно оцінку «поза шкалою» за міжнародною шкалою ІNES. Порушень умов безпечної експлуатації немає... Радіаційний, протипожежний, екологічний стан на РАЕС та прилеглій території не змінювався і перебуває у межах діючих норм. Безпека функціонування блоків — одне з головних завдань, які ставить перед собою НАЕК «Енергоатом»...»
Добре, що немає порушень і радіаційна безпека в нормі. Але чому тоді такі не схожі й не тотожні повідомлення компанії і головного державного органу ядерного регулювання?
Наша довідка
ІNES — міжнародна інформаційна служба
У своєму повідомленні компанія «Енергоатом» згадала міжнародну шкалу ІNES. Що це таке? Її розроблено групою експертів із різних країн 1989 року. У березні 1990 року під егідою МАГАТЕ та Агентства з ядерної енергетики Організації економічного співробітництва та розвитку її запроваджено для оперативної передачі засобам масової інформації та громадськості повідомлень про події, які трапляються на атомних станціях та інших об’єктах світу. Нині цією шкалою користуються 60 країн-членів мережі зв’язку ІNES. За її допомогою можна легко оцінити значимість подій з точки зору ядерної та радіаційної безпеки.
У рамках шкали події класифікують за сімома рівнями. Від четвертого до останнього — це «аварії». Сьомий — схожий на Чорнобильську катастрофу. Від першого до четвертого — «інциденти». Четвертий рівень — це вже небезпека для життя. Неважливі події, з погляду безпеки, класифікуються нижче шкали рівнем 0 і мають назву «відхилення». Події, які не стосуються безпеки, не входять до цієї системи оцінки і позначають «поза шкалою».
Торік в Україні в роботі енергоблоків України було зафіксовано 39 порушень за цією міжнародною шкалою з рівнями переважно «поза шкалою», «0», «відхилення». Але було три порушення за рівнем «1» або «аномалія».
Київ.