У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та праці триває опрацювання до другого читання проекту Трудового кодексу України.
Робоча група, до якої входять представники уряду, профспілок та роботодавців, науковці, наголосила, що кодекс повинен реалізовувати конституційні гарантії громадян. Зокрема, не лише гарантувати вчасну і в повному обсязі виплату зарплати, а й щоб ця зарплата забезпечувала достатній життєвий рівень працівників та членів їх сімей.
Як повідомили в секретаріаті комітету, під час доопрацювання проекту Трудового кодексу, зокрема, уточнено норми щодо недопущення дискримінації у сфері праці. Окрім запропонованої урядом заборони дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, переконань, статі тощо, пропонується заборонити обмежувати права трудящих залежно від віку та стану здоров’я.
Особливо гострі дискусії виникли навколо питань про участь працівників в управлінні підприємством та виробництвом, збереження робочого місця за працівником у разі ліквідації юридичної особи під час створення на базі її майна нового підприємства, а також про бронювання і квотування робочих місць.
До проекту кодексу внесено нову статтю про надомну працю, в якій визначено порядок забезпечення працівників-надомників сировиною, матеріалами і напівфабрикатами, розрахунків за виготовлену продукцію, відшкодування вартості матеріалів, вивозу готової продукції тощо. Багато заперечень викликає у народних депутатів положення законопроекту про зобов’язання працівників не переходити на роботу до роботодавця-конкурента, а також зобов’язання у разі звільнення сплатити вартість наданих йому матеріальних благ і послуг. Робоча група схвалила порівняльну таблицю до першої та другої книжок кодексу.
Під час засідання робочої групи з опрацювання проекту Трудового кодексу України голова Комітету ВР з питань соціальної політики та праці Василь Хара також поінформував народних обранців про підсумки візиту української делегації до штаб-квартири Міжнародної організації праці в Женеві (Швейцарія). За його словами, під час цього візиту було розглянуто проблемні норми законопроекту, запропоновано можливі шляхи їх вирішення, що допомогло зняти низку спірних питань.