Яке силове відомство найкраще забезпечує працівників житлом — 
про це можна було почути на черговому засіданні парламентського Комітету з питань бюджету на чолі з Петром Порошенком. Парламентарії розглянули використання силовими структурами бюджетних коштів, виділених на будівництво житла для військовослужбовців, та про плату за землю, надану їм у користування.
Заслухавши представників силових відомств, члени комітету дійшли висновку, що курс законодавців на пряме бюджетне фінансування будівництва і придбання житла для людей у погонах дав очевидні результати. Як зауважили парламентарії-бюджетники, у силовиків «намітилися істотні позитивні зрушення з вирішення житлової проблеми». Торік Державний департамент з питань виконання покарань одразу забезпечив житлом 302 працівників кримінально-виконавчої системи. Він по-господарському спрямував торішні 6840 тис. грн. бюджетних коштів на добудову незавершених об’єктів. Причому вартість житла виявилася майже втричі меншою від «планки» Держбуду. Щоправда, у бюджеті-2004 департаменту виділено на ці цілі менше половини від торішнього (43,8%), однак відомство пана Льовочкіна планує забезпечити житлом ще 105 працівників. До того ж розраховує на додаткові помешкання від місцевих адміністрацій за рахунок 1,5% від податку на прибуток суб’єктів господарювання.
На такому тлі дещо дисонують «квартирні метри» Національного космічного агентства України (НКАУ), яке 1853 тис. грн, отриманих із загального фонду держбюджету, вклало на правах пайовика у новобудови Києва. З них у другому кварталі для військовослужбовців очікують 11 квартир. А ось сподівання на цьогорічні кошти справді грандіозні. Протягом високосного 2004-го мають намір передати під заселення своїм військовослужбовцям 108 квартир. Річ у тім, що для цього НКАУ має отримати з держбюджету чотири млн. грн., (тобто удвічі більше, ніж торік). А це щонайменше — 40 помешкань у Києві, Дніпропетровську та в Криму.. Ще 60 квартир надійде за рахунок вкладень попередніх років, решта — за власний рахунок та з доброї волі (субвенцій) міськдержадміністрацій.
У 3,4 раза також збільшено видатки із загального і спеціального фондів на придбання і зведення житла для військовиків Цивільної оборони України. За попередніми розрахунками, це приблизно 158 квартир. Хоча тут, як зауважується у витягу з протоколу засідання парламентського комітету, не все прозоро — немає інформації про обсяги незавершеного будівництва минулих років, невідомо, як і скільки цьогорічних коштів вкладатимуть у такі об’єкти, щоб якнайскоріше заселити їх сім’ями службовців ЦО.
109 квартир у столиці отримало «за рахунок фінансування минулих років» Управління державної охорони України. Цифра солідна, зважаючи на порівняно малу чисельність самої служби. Раціональне використання УДОУ цьогорічних бюджетних коштів дає змогу розраховувати на 83 нові квартири у Києві та Криму. Так само збережено на торішньому рівні й асигнування на розв’язавання житлових проблем працівників СБУ. Якщо торік їм вдалося завершити будівництво восьми житлових будинків, то протягом 2004 року планують розжитися на 15 тисяч квадратних метрів житлоплощі.
Зрозуміло, що із силовиків найбільше новосіль святкували люди у погонах органів внутрішніх справ та Збройних Сил України. Ці відомства у нас найчисленніші. На придбання і будівництво житла для осіб рядового і начальницького складу МВС торік мали з держбюджету 72300 тис. грн. та ще майже 11 млн. грн. — для військовиків внутрішніх військ. За ці кошти, а також за рахунок інших джерел надбали 1803 квартир. Рядок у держбюджеті-2004 дає можливість придбати ще 825 помешкань (не враховуючи інших можливостей).
Найбільше коштів на придбання і зведення житла законодавці заклали для Міноборони. Торік — майже 285 млн. грн., на нинішній рік — майже на двадцять мільйонів більше. Відповідно оборонне відомство розжилося у 2003-му на 4671 квартиру, а нинішнього, високосного планує отримати 5401 квартиру. Тут є свої особливості, тому Міноборони не лише добудовувало довгобуди чи закладало нові об’єкти, а й мусило в гарнізонах з незначною кількістю безквартирних закупляти готове житло. Таким чином надбали 286 помешкань.
Аналізуючи використання цільових державних коштів для придбання житла, бюджетний комітет ВР звернув увагу і на пільгову оплату землі, яку використовують силові структури. Насамперед півмільйона гектарів у віданні Міноборони. Так ось, ГоловКРУ встановило, що це відомство використовує майже 17 тисяч га не за призначенням, 39 тисяч — нераціонально, а ще кілька тисяч гектарів віддано на розсуд осіб, які не мають на це права.
Серед низки ухвалених бюджетним комітетом рішень — кілька «революційних»: можливість скасування пільг силовикам з плати за землю і закладення відповідної суми до держбюджету, збільшення видатків спецфонду на житло, розроблення Комплексної програми забезпечення житлом силовиків, протягом п’ятирічки щорічно на ці потреби закладати до держбюджету не менше як по два мільярди гривень, перерозподілити відповідні цільові кошти між відомствами і підвідомствами. А окрім того — виключити можливість повторного надання житла у разі зміни місця служби, збереження відомчих помешкань через надання їм статусу службових, грошова компенсація безквартирним військовослужбовцям в разі звільнення зі служби або надання (за згодою) житла у «дешевших» населених пунктах, одержання додаткових джерел фінансування за рахунок реалізації надлишкового майна силовиків, господарського використання військових містечок, будівель, споруд і їх обміну на житлові приміщення тощо. Виходячи з потреби внесення змін до закону про бюджет-2004, комітет на чолі з Петром Порошенком розгляне можливість збільшення на 220 млн. грн. видатків Міноборони на соцвиплати у зв’язку із скороченням ЗС. До речі, курирувати ці та інші питання у комітеті доручено народному депутатові Д. Рудковському, який нещодавно був головним «розквартирувальником» оборонного відомства.