У Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбулося засідання робочої групи, на якому визначено першочергові організаційні заходи щодо підготовки і проведення 13 травня 2004 року парламентських слухань з порядком денним «Про стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні».
Голова комітету Станіслав Ніколаєнко ознайомив з планом підготовки і проведення слухань. З інформацією виступили керівники Міністерства освіти і науки.
Нагальна потреба їх проведення продиктована широким колом освітянських проблем і необхідністю вдосконалення законодавства у цій сфері.
Мета слухань: окреслення проблеми забезпечення виконання Конституції України та законодавства щодо подальшого розвитку вищої освіти; формування пріоритетних напрямів розвитку вищої освіти, визначення шляхів надання громадянам якісної освіти; створення сучасних механізмів реалізації законодавства України про вищу освіту і встановлення контролю з боку Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, виконавчої влади, громадських організацій за виконанням законодавства.
Верховна Рада ІV скликання вже розглянула в першому читанні низку проектів законів про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» стосовно підготовки кадрів, призначення керівників, співвідношення прийому студентів, навчання яких фінансується з різних джерел, тощо.
На їх основі розробляється єдиний законопроект з урахуванням всіх конструктивних пропозицій.
На засіданні робочої групи порушено питання щодо розробки проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері вищої освіти та законодавчого врегулювання фінансування, оподаткування вищих навчальних закладів, забезпечення розвитку вищої освіти.
Постановою Верховної Ради України передбачається затвердити рекомендації парламентських слухань «Про стан і перспективи розвитку вищої освіти в Україні» і прийняти зміни до Закону України «Про вищу освіту» та інших законодавчих актів.