У столичному парку КПІ, що є пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення, інтенсивно вирубують дерева.
Керівник Асоціації журналістів-чорнобильців Київської спілки журналістів Юлій Сафонов називає це хижацьким нищенням перлини Києва з метою отримати зиск від побудованих тут згодом розважальних закладів.
А начальник відділу контролю біоресурсів та заповідних територій Державного управління екоресурсів в столиці Василь Лупинос стверджує, що на законних підставах у парку вирубують сухі та пошкоджені дерева.
— Жодного здорового дерева не знесено — дай Бог, щоб і не знесли, — каже він.
А щодо можливого зведення на території парку якихось об’єктів, то, за словами Василя Лупиноса, такий проект обов’язково пройде екологічну експертизу.
Голова Української екологічної асоціації «Зелений світ» Юрій Самойленко повідомив, що з 654 дерев, які планують знести, 95 відсотків справді хворі. Решта — сильно нахилені. Тобто, проти необхідності вирубування цих дерев він не заперечує... але тільки після затвердження проекту висадження на цьому місці молодих дерев. А його, як стверджує Юрій Самойленко, якраз і немає, що й дає громадськості привід для хвилювань. Щоправда, за словами Василя Лупиноса, такого проекту й бути не може, адже проводиться тільки догляд за насадженнями.
Проректор Національного технічного університету України «КПІ» Микола Печеник та головний архітектор закладу Володимир Лиховодов розповіли, що ідея реконструкції парку з’явилася три роки тому. Серед причин — велика щільність дерев, чимало сухих, уражених омелою або й аварійних. До речі, спочатку було запропоновано прибрати близько восьмисот дерев із шести з половиною тисяч наявних у парку, і саме завдяки клопотанням університету кількість «приречених» зменшили до 654. Планується реконструювати площу біля пам’ятника загиблим у роки Великої Вітчизняної війни, збудувати водний каскад, дитячий майданчик і навіть туалет, а також встановити освітлення та замінити асфальтовані доріжки на мощені. Плюс — підсадити молодих деревець цінних порід.
Як на мене, дуже навіть хороші плани. То чому громадськість турбується? З’ясовується, є ще друга черга робіт у парку — будівництво каплиці, закладу харчування та «дитячої ділянки» з морозивом та соками. Саме доцільність зведення цих об’єктів і викликає дискусію. До них неоднозначно ставиться навіть велика вчена рада університету. Адже пропозицію інвесторів «нашпигувати» парк розважальними закладами університет свого часу одразу відхилив. М’якший варіант теж може спіткати така доля. Адже, за словами моїх співрозмовників, головна вимога — максимально зберегти парк та його насадження.
На мою думку, будівництво каплиці є логічним — вона тут колись була. А ось поява в парку, який вже розміняв друге століття, комерційних закладів... Розв’язки, схоже, залишилося чекати недовго, вже весна — час садити дерева... Чи будувати заклади?