Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці визнав недостатньою роботу, що проводиться в Україні у сфері профілактики травматизму невиробничого характеру, і звернувся до Кабінету Міністрів із низкою пропозицій.
Як наголосив голова комітету Василь Хара, щорічно в Україні гине від нещасних випадків не на виробництві понад 75 тисяч людей. За останні п’ять років загинули 360 375 осіб, а за останні 12 років — майже мільйон.
Депутати заслухали інформацію представників міністерств із надзвичайних ситуацій, внутрішніх справ, охорони здоров’я, праці та соціальної політики, інших відомств стосовно того, яких вжито заходів з боку державних органів для запобігання таким трагедіям. Однак не всі відповіді посадовців задовольняли народних обранців. Скажімо, депутати Василь Хара (фракція «Регіони України»), Ярослав Сухий (фракція СДПУ(о), Леонід Вернигора (фракція СПУ) були не згодні з твердженням, мовляв, більшість людей самі винні в тому, що з ними трапилося. Адже здебільшого причинами нещасних випадків, скажімо ДТП, стає зношеність доріг. Недавні трагічні події — завал будинку в центрі столиці, вибух газу в дев’ятиповерхівці в Донецьку, вибух у магазині в Чернівцях — на думку депутатів, свідчать про нагальну потребу обстеження стану будівель, особливо відреставрованих або зведених ще в довоєнні роки. А смертність внаслідок самогубств — це взагалі найглибша й найболючіша проблема, яка має і соціальне, і економічне, і навіть політичне коріння.
Звичайно, не варто заперечувати й інші причини.
Комітет звернувся до Кабміну із пропозиціями, зокрема, розробити та подати до Верховної Ради проекти основних засад державної політики у сфері безпечної життєдіяльності населення до 2011 року, загальнодержавної програми профілактики травматизму невиробничого характеру на період до 2011 року, закону «Про безпечну життєдіяльність населення», розробити і прийняти концепцію наскрізної освіти з питань безпеки життєдіяльності, починаючи з дошкільного віку, а також обов’язковість викладання у школах предмета «Основи безпеки життєдіяльності», створити в Україні ефективну систему державного управління з питань профілактики невиробничого травматизму, фінансувати відповідні запобіжні заходи.