Тема торгівлі людьми знову постала на порядку денному одного з підкомітетів парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Привід — візит чиказьких жінок з українськими генами.

Україна стала третьою з найбільших у Європі держав — постачальників «живого товару». За даними комітету в останні кілька років майже сім мільйонів українців нелегально виїхали за кордон, з них близько двох мільйонів — жінки віком до 30 років. Ці та інші факти, що вже з’явилися на сторінках численних закордонних, зокрема американських, ЗМІ, назвали гості наших парламентаріїв: пані Марта Фаріон — голова Комітету поріднених міст Чикаго—Київ, Лідія Трухла і Кейт Хейлман — відповідальні представниці чиказької мерії, Емі Хейден — директор програми організації «Вінрок Фундейшн».

Симпатичні американки переважно українського походження висловили занепокоєння проблемою, яку ООН назвала найжорстокішим на сьогодні порушенням прав людини, «викликом моралі усього людства». Йдеться про торгівлю українськими жінками з метою їх експлуатації у сексіндустрії, насамперед закордонній.

До того ж мова не лише про долі окремих наших громадянок, а й про міжнародний імідж нашої держави. «Навіть туристок із України сприймають як осіб з тавром», — зазначають наші гості. І закликають бити тривогу, щоб світ розумів, що українські жінки стають за кордоном повіями не з власної волі — їх до цього спонукають соціально-економічні умови, а різноманітні ділки цим користуються.

Те, що не всі можновладці в Україні до решти розуміли масштаби цієї проблеми, неодноразово визнавав у розмові з чиказькими «повпредами» і глава парламентського підкомітету Георгій Буйко. Але відчувалося, що парламентарій разом з депутатським корпусом нині, як то кажуть, на коні. Гостинний господар повідомив американкам, що вперше за роки діяльності Верховної Ради останніх незалежницьких скликань було створено окремий підкомітет з питань законодавчого забезпечення боротьби з тероризмом та міжнародною організованою злочинністю, який серед інших безпосередньо зайнявся і цією загрозливою проблемою. В лютому нинішнього року Верховна Рада таки ратифікувала Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності, підписаної від імені України на політичній конференції у Палермо ще в грудні 2000 року. Голова підкомітету Георгій Буйко, зокрема, розповів про готовність внести зміни до трьох статей Кримінального кодексу, що передбачають жорсткішу відповідальність за торгівлю «живим товаром». Комітет ініціює парламентські слухання на цю злободенну тему. Бо ще у якій країні дозволено з повторами «на всю Іванівську» теледемонструвати чемпіонат зі стриптизу, а школяр має можливість просто з дверей школи через дорогу потрапити до еротичного клубу...

На цьому тлі досить приємно вразили видані у нас організацією «Вінрок...» дві брошури з практичними порадами: «Допомога жінкам, які потерпіли від торгівлі людьми» і «Робота за кордоном: сподівання та реальність». 

Американки напрацьовують матеріали для проведення міжнародного колоквіуму на тему сексуального рабства українських громадянок.