У Верховному Суді України відбулася спільна нарада за участю членів парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації та керівництва Верховного Суду та членів судової палати в цивільних справах.
Як повідомили в комітеті Верховної Ради, учасники наради обговорили проблеми, що виникають на практиці у зв’язку із розглядом судами справ за участі журналістів та ЗМІ. На сьогодні найгострішими питаннями є нехтування деякими суддями законодавчої вимоги встановлення підвищеної ставки державного мита у справах про захист честі та гідності, в яких однією з вимог є відшкодування моральної шкоди, неоднакове розуміння понять «суспільно значима інформація», «оціночні судження» тощо. Учасники наради також обмінялися взаємними пропозиціями про поліпшення законодавчого поля в інформаційній сфері, з одного боку, та посилення контролю за правильним і однаковим застосуванням судами вимог чинного законодавства — з другого. Як зазначили представники Верховного Суду України, однією з нагальних потреб є внесення змін до Цивільного кодексу України, що набув чинності з 1 січня цього року. Цей документ містить значну кількість суперечностей та неузгодженостей, у тому числі й щодо інформаційної сфери. Зокрема, йдеться про статтю 277 Цивільного кодексу, яка визнає всю негативну інформацію недостовірною.
Парламентарії та судді зійшлися на думці про необхідність поглибити співпрацю законодавчої влади та вищого судового органу, а також про потребу винесення питань судових позовів до ЗМІ за результатами узагальнення судової практики на розгляд пленуму Верховного Суду України.
Вл. інф.