У Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони відбулися слухання про стан та перспективи участі України у процесі міжнародних передач озброєнь і військової техніки.
На жаль, сучасний світ з його глобальними катаклізмами та кризами ще не дає змоги людству взагалі відмовитися від озброєння та ринку військової продукції. Не секрет, що місце України на ринку зброї і військової техніки впливає також і на її політичний імідж на міжнародній арені.
Відкриваючи слухання, голова комітету Георгій Крючков зазначив, що військово-технічне співробітництво є важливою складовою зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної діяльності нашої держави, потужним чинником, що впливає не лише на розвиток оборонно-промислового комплексу, а й на вирішення багатьох економічних та соціальних питань. А експорт зброї та інших товарів військового призначення, контроль за цими процесами є складовою національної безпеки. Г. Крючков нагадав, що торік український парламент прийняв закон про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення і подвійного використання, а уряд ухвалив на його виконання низку підзаконних актів. Президентом України дано доручення уряду розробити та затвердити в першому півріччі нинішнього року Державну програму реформування оборонно-промислового комплексу до 2010 року.
Учасники комітетських слухань обговорили інформації заступника Міністра оборони України Валерія Мунтіяна, першого заступника голови Державної служби експортного контролю України Олександра Гришуткіна, генерального директора Державної компанії «Укрспецекспорт» Валерія Шмарова, директора департаменту оборонно-промислового комплексу Мінпромполітики Володимира Тімощенкова. Свої думки також висловили народні депутати України, представники міністерств закордонних справ, фінансів, РНБО, СБУ та інших зацікавлених відомств. Вони звертали увагу на те, що в Україні проводиться робота, спрямована на нарощування експортного, виробничого та науково-технічного потенціалу українських підприємств. Відтак за час із 1996 по 2002 роки обсяг експорту продукції військового призначення зріс більш як у три рази. Понад третину його становили нові розробки. Підприємствами оборонно-промислового комплексу за реалізовану продукцію і послуги торік перераховано коштів до Державного бюджету України на суму в 1,4 разу більше, ніж у 2002 році. З 19 до 55 відсотків зросли обсяги реалізації продукції і послуг підприємств ОПК.
Генеральний директор ДК «Укрспецекспорт» Валерій Шмаров, ознайомлюючи учасників слухань із діяльністю очолюваного ним відомства, зазначив, що нині Україна посідає шосте місце у світі серед експортерів зброї та військової техніки після Росії, США, Німеччини, Великої Британії та Франції. Основні країни, з якими співпрацює Україна на цьому ринку, — Росія, Туркменистан, Індія, Пакистан, Афганістан та інші. На тенденції ринку озброєнь значний вплив мають і політичні події у світі. 
У схвалених рекомендаціях учасників комітетських слухань, які буде направлено відповідним парламентським комітетам, Кабінету Міністрів України, адміністрації Президента, органам центральної виконавчої влади, зокрема, пропонується: прийняти 2004 року Верховною Радою закони «Про військово-технічне співробітництво України з іноземними державами», «Про державну підтримку оборонно-промислового комплексу України», «Про ліцензування визначених видів господарської діяльності», розробити та прийняти Державну програму реформування та розвитку (ринкової трансформації) оборонно-промислового комплексу України на 2004—2010 роки. А також відновити в Держбюджеті України на 2005 рік статті видатків на забезпечення міжнародного співробітництва в оборонно-промисловій та військово-технічній сферах, удосконалити нормативно-правову базу, що регулює реалізацію та використання військового майна, здійснити низку заходів, спрямованих на зміцнення міжнародного авторитету України, у сфері зовнішньоекономічних відносин, розвитку оборонно-промислового комплексу України тощо.