Політреформа в Україні, вплив парламентаризму на демократичний розвиток суспільства, міжпарламентська співпраця, а також місце України в Європі — такі були головні теми переговорів під час візиту до Франції делегації Верховної Ради на чолі з її Головою Володимиром Литвином.

Україну часто порівнюють з Францією: майже однакові території, великі повноваження президента та й політичні дискусії, що нині точаться в обох країнах, мають однакову тематику — конституційні зміни. Правда, поки що на цьому схожість закінчується. Бо рівень цих дискусій різний. Якщо в Україні плановані зміни в Конституції стосуються переходу від президентської до парламентської республіки, то у Франції — дебатують про майбутню Конституцію Європейського союзу.

Щодо того, хто має обирати президента — парламент чи народ, — французи також уже визначилися, спробувавши і перший, і другий варіанти. Президент нинішньої п’ятої республіки обирається всенародно. Яка система більше підходить Україні, на думку французів, вирішити можемо тільки ми самі. «У нас були хороші президенти, яких обирав парламент, і не дуже хороші, яких обирав народ, — зауважив голова групи дружби Франція—Україна Сенту Патріс Желар. — Але в будь-якому разі, коли президента обирав парламент, його кандидатуру затверджували дві палати. А у вас одна».

«Досвід парламентаризму у Франції для нас безцінний», — заявив після зустрічі з Головою Національних Зборів Жаном-Луї Дебре Володимир Литвин, зауваживши, що, можливо, навіть треба підготувати спеціальну довідку про розвиток політичної системи у Франції і ознайомити з нею наших депутатів. За його словами, «обговоривши цю та інші проблеми, ми переконалися, що потрібно подолати дефіцит у спілкуванні, мати системні контакти», щоб ділитися досвідом, розв’язувати двосторонні проблеми, розглядати питання, пов’язані з процесами, які відбуваються у Європі та світі.

Голова Сенату Крістіан Понселе, відповідаючи на запитання, чи готова Франція будувати відносини з Україною не через призму відносин з Росією, заявив, що це вже відбувається. «Ми цілком налаштовані, що Україна найближчим часом (але, безумовно, у свій термін) буде інтегрована до європейської спільноти». При цьому пан Понселе наголосив, що Франція готова якнайактивніше розвивати співробітництво з Україною. Зокрема залучати її до багатосторонньої міжпарламентської співпраці. Так, пан Понселе гарантував, що наші депутати отримають змогу як спостерігачі брати участь у засіданнях Європейської асоціації сенатів. А генеральний секретар Парламентської Асамблеї ЗЄС Колін Камерон запросив українську парламентську делегацію взяти участь у двох наступних засіданнях ПА ЗЄС, що відбудуться в Італії та Іспанії вже в першій половині наступного року.

Одне слово, у Франції уважно стежать за подіями в нашій державі і сподіваються, що здійснення політреформи відбудеться не в розріз з європейськими демократичними стандартами. Бо Україна Європі потрібна. Тобто Європі потрібна стабільна і демократична Україна.