Усунення причин і умов численних порушень земельного законодавства, виявлених у Криму під час перевірки Генеральною прокуратурою України, залежить не лише від зусиль місцевої влади, вважає Голова Верховної Ради АРК Борис Дейч. Виступаючи в Сімферополі на виїзному засіданні Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, Б. Дейч зазначив, що здійснювана в країні реформа має всеосяжний характер і спрямована не тільки на передавання земель з державної в приватну, а й комунальну власність. Це, у свою чергу, потребує створення механізму розмежування земель державної і комунальної власності. Однак, на думку керівника парламенту автономії, законодавче забезпечення земельної реформи перебуває на недостатньому рівні. Приміром, для реалізації Земельного кодексу потрібно майже три десятки законів, але їх прийняття затягується.
Крім того, дотепер не приведено у відповідність із Земельним кодексом України чинне законодавство про адміністративно-територіальний устрій. За словами Б. Дейча, це тягне за собою проблеми здійснення територіальними громадами сіл, селищ, міст і органами місцевого самоврядування власних повноважень у сфері бюджету, оподатковування, власності, а також породжує конфлікти між посадовими особами таких адміністративних утворень, що в результаті наносить моральну й матеріальну шкоду їх жителям. До того ж Б. Дейч наголосив, що, оскільки закон про адміністративно-територіальний устрій не набрав чинності, багато органів місцевого самоврядування за інерцією намагаються вирішувати питання розпорядження землею не у межах населених пунктів, а в колишніх адміністративних межах. «Про яку законність під час прийняття на місцевому рівні рішень із земельних питань можна казати, якщо немає спеціалізованих органів, котрі забезпечують підготовку й реалізацію таких рішень? Тільки шляхом перепідпорядкування органів із земельних ресурсів забезпечити проведення земельної реформи неможливо. У реформі земельних відносин більш ніж у будь-якій іншій сфері потрібен комплексний підхід», — сказав Б. Дейч.
Голова ВР Криму впевнений, що проведення в автономії виїзного засідання комітету сприятиме прийняттю потрібних законодавчих актів.
Галина ГРОМИК,прес-секретар Голови ВР АРК.