Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації влаштував громадське обговорення проекту нової редакції закону про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення, підготовленого до розгляду парламентом у другому читанні.
Нова редакція закону про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення, внесена до парламенту народними депутатами України Миколою Томенком, Юрієм Артеменком, Юрієм Бойком і Володимиром Яворівським, спрямована на розв’язання низки проблем, які виникли під час попередньої діяльності Нацради. Цей законопроект спрямований на максимальне унезалежнення Нацради від інституцій державної влади з метою перетворення її на колегіальний експертний орган.
На думку голови комітету Миколи Томенка, Нацрада у її нинішньому вигляді «вичерпала свої функції як структура, що займається ліцензуванням», і повинна виконувати інші завдання стратегічного плану. Зокрема, до її функцій мають належати розвиток телерадіопростору, аналіз і моніторинг телерадіопростору, дотримання законодавства, програмова політика тощо. У зв’язку з цим у проекті нового закону з’явилися норми, які забороняють ротацію та звільнення членів Нацради і Президентом, і Верховною Радою на період їх обрання, тобто на чотири роки. «Таким чином, чотирирічна самостійність дає можливість членам Нацради впевнено себе почувати, не бути залежними від певної кон’юнктури і діяти професійно», — вважає Микола Томенко.
Друга новація — за законопроектом найвищим органом є сама Нацрада, а не її голова чи окремі члени. Тобто всі рішення ухвалюються колегіально, тільки на засіданнях Нацради.
Депутати, члени парламентського комітету, оцінюють нову версію закону про Нацраду як «достатньо прогресивну і європейську». Щоправда, автори документа визнають, що спільної позиції стосовно нової редакції закону про Нацраду з нинішнім її складом ще нема. А отже, парламентарям залишається чи не найважливіше — переконати Верховну Раду і Президента України у доцільності норм нового законопроекту.