У Комітеті Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, що його очолює Петро Цибенко, на чергових слуханнях обговорювали соціальний захист  ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Зокрема, змінами до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надано статус інваліда війни учасникам бойових дій, які стали інвалідами в результаті загального захворювання, спрощено порядок виплати ветеранам війни одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги, отримання грошової компенсації за невикористані путівки для санаторно-курортного лікування.

Відзначалося, що у регіонах розроблені і реалізуються спеціальні заходи, завдяки яким ветеранам війни, інвалідам та одиноким надають різноманітні послуги, проводяться медичні обстеження ветеранів, їх оздоровлення.

Проте лише на 3—10 відсотків задовольняються потреби у забезпеченні транспортними засобами, кардіостимуляторами, пільговими ліками, у зубопротезуванні. Зменшується кількість ветеранських магазинів за доступними цінами на деякі товари першої необхідності. Внаслідок приватизації великої кількості аптек значно ускладнилося забезпечення ветеранів війни ліками за пільговими цінами. Гострою залишається проблема санаторно-курортного лікування.

Викликає занепокоєння тенденція до звуження соціальних гарантій ветеранів війни, намагання відмінити чи призупинити передбачені законодавством пільги, замінити їх міфічною адресною грошовою допомогою.

Учасники комітетських слухань сформулювали  рекомендації стосовно змін законодавства про звільнення ветеранів війни від сплати податку на додану вартість за користування квартирним телефоном і телевізором.

Депутати звертають увагу, зокрема, на проблеми фінансування  заходів з проведення в 2003—2005 роках Всеукраїнської акції з відзначення 60-річчя звільнення від німецько-фашистських загарбників та інших пам’ятних дат Великої Вітчизняної війни. Враховуючи, що розмір пенсій переважної більшості ветеранів війни нижчий від прожиткового мінімуму, Кабінету Міністрів запропоновано  скасувати свою постанову № 253 про стратегію заміни пільг адресною грошовою допомогою як передчасну.

Міністерству транспорту та місцевим органам влади переглянути норми перевезення ветеранів війни і вжити заходів щодо поліпшення транспортного обслуговування цієї категорії громадян.

Рекомендували радам усіх рівнів та державним адміністраціям передбачити в місцевих бюджетах на 2004 рік кошти на функціонування ветеранських організацій. У рекомендаціях міститься низка невідкладних проблем, розв’язання яких має поліпшити становище ветеранів війни в сучасному суспільстві.

Підготувала Ольга КЛЕЙМЕНОВА.