Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності нещодавно провів виїзне засідання на тему «Впровадження новітнього законодавства та нових форм роботи у практику діяльності правоохоронних органів».
У засіданні взяли участь народні депутати, працівники апарату Верховної Ради України, керівники обласних УМВС України, апеляційного та господарського судів Харківської області, представники Міністерства внутрішніх справ України та правоохоронних органів Швеції, Росії, Латвії, Молдови.
Учасники дійшли висновку, що національне законодавство України з правоохоронної діяльності бурхливо розвивається. Лише протягом останніх років Верховною Радою прийнято понад п’ятдесят законів, що регулюють діяльність правоохоронних органів держави. Це нові Кримінальний, Кримінально-виконавчий, Цивільний, Земельний кодекси України, законодавство, спрямоване на боротьбу з транснаціональною злочинністю, протидію нелегальній міграції, контрабанді, легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом, тощо. Однак мають місце певні вади у впровадженні новітнього законодавства та нових форм роботи у практичну діяльність правоохоронних органів. Так, наприклад, нові законодавчі акти, що регламентують аспекти правоохоронної діяльності, вивчаються, доводяться, роз’ясняються і працівникам правоохоронних органів, і пересічним громадянам невчасно; має місце відставання у процесах приведення у відповідність до норм нового законодавства відомчих нормативно-правових актів.
На засіданні відзначалося, що національне законодавство, заходи стосовно його впровадження в правоохоронну діяльність, розробка та реалізація нових форм роботи правоохоронних органів повинні відповідати заявленому Україною європейському вибору. В цьому контексті принципового значення набувають завдання вивчення та аналізу європейського права, гармонізації з ним національного законодавства, розуміння європейських стандартів правоохоронної діяльності та здійснення заходів щодо відповідності їм функціонування правоохоронних органів України.
Підбиваючи підсумки роботи виїзного засідання, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив активізувати роботу з підготовки та прийняття пакета законодавчих актів, покликаних удосконалити правові та організаційні основи діяльності правоохоронних органів, зокрема таких, як «Про профілактику злочинності», «Про державну службу виконання покарань», «Про органи внутрішніх справ», «Про охоронну діяльність», «Про міліцію місцевого самоврядування», «Про недержавну детективну діяльність» та інших і заходи з міжнародного співробітництва.