Десята година ранку середи засвідчила: життя у центрі столиці відновлюється. Комунальники разом з активістами почали розбирати найбільшу барикаду біля Будинку профспілок з боку Європейської площі (на знімку). Бруківку, сміття, шини вони навантажували на автомобілі «Київавтодору». На перший погляд здається, що роботи тут не на один день. Однак насправді вулицю зачищають швидко. Заступник сотника Іван, який допомагає керувати робочим процесом, каже, що це реакція на Женевську угоду. «Уже другий день звільняємо барикади, щоб привести центральні вулиці міста у належний вигляд. Уже найближчим часом приберемо вулиці Грушевського, Інститутську, Європейську площу. Будьте певні, всі зобов’язання ми виконаємо. Тепер черга за Росією», — запевнив співрозмовник.

Уряд України закликає всі сторони Женевських домовленостей виконати свої зобов’язання. У свою чергу, заявляє про сумлінне їх виконання. Про це йдеться у зверненні Кабміну, оприлюдненому на його офіційному сайті.

Серед вимог, озвучених на переговорах у Женеві 17 квітня щодо врегулювання кризи в Україні, зокрема, було повернення адміністративних будівель законним власникам і звільнення від барикад вулиць і площ українських міст.

«На Майдані Незалежності та Хрещатику абсолютно вільна й безпечна атмосфера. Там нікого не переслідують за етнічною або мовною ознакою, не складають «чорних списків». Запрошуємо приїхати й переконатися», — йдеться в повідомленні.

Репортери «Голосу України» вирушили в центр столиці, щоб дізнатись, як на практиці виконуються певні пункти Женевських угод.

Думки активістів дещо розходяться. Наприклад, Володимир, який охороняє барикади на вул. Інститутській (поблизу станції метро Хрещатик), взагалі не чув про Женевські домовленості. На запитання, коли розбиратимуть увесь мотлох, замість відповіді суворо озвучив: «Вони що, комусь заважають? До 25 травня ніхто їх не чіпатиме. А там побачимо!!!».

Такої само думки й активісти на Майдані Незалежності. Рух тут повністю заблоковано наметами, бруківкою, шинами. Про домовленості за кордоном люди не хочуть навіть говорити. «Я тут з першого дня. І не збираюся поки що йти звідси. Принаймні до президентських виборів», — зазначила киянка Юлія.

І якщо виконання умови Женевських домовленостей з приводу звільнень доріг та вулиць зрушило з місця, то з іншим пунктом — повернення власникам незаконно захоплених будівель — справи досить складні. Й не тільки на сході. Наприклад, до приміщення Київської міської державної адміністрації нині не пройти. На вході люди у камуфляжній формі кореспондента «Голосу України» до будівлі так і пустили. Усіх інших — тільки у разі наявності спеціальної перепустки. Такі обмеження пояснюють розпорядженням керівництва КМДА. «Не заважайте працювати. До приміщення сторонніх осіб ми не пускаємо. Через декілька днів приходьте, наші хлопці закінчать ремонт, звільнять будівлю, тоді і поговоримо», — зазначив один із чоловіків.

Нагадаємо, що в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця заявив днями, що Женевські домовленості не передбачають звільнення Майдану. Чиновник нагадав, що звільнити необхідно нелегально зайняті вулиці та площі. «Наскільки мені відомо, діяльність Майдану є легальною», — сказав А. Дещиця.

А на запит «Голосу України» щодо перебування громадських об’єднань, у тому числі представників Самооборони в приміщеннях Українського дому в Києві директор цього державного підприємства пані Лісімова відповіла, що «питання вивчається». Мовляв, «найближчим часом за погодженням усіх відповідальних сторін звільнення Українського дому буде вирішено».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

На Хрещатику розбирають барикади та прибирають вулицю.