На початку літа півострів наповнила круговерть небуденних культурних подій, які, змінюючи одна одну, триватимуть до пізньої осені.
6—8 червня міжнародне Пушкінське свято поезії під патронатом президентів України і Росії зібрало понад 80 провідних поетів, прозаїків і пушкіністів зблизька й здалеку, зокрема, з Греції, Польщі і США.
В ялтинському Музеї Лесі Українки почалася і триватиме до вересня виставка «Ляльковий світ», де представлено понад 300 унікальних ляльок (від 30-х років XІX століття до робіт сучасних наших і закордонних відомих майстрів іграшки). Всі ляльки зроблено лише в одному екземплярі, жодна не піде на конвеєр, а зібрані від виставки кошти передадуть у Фонд допомоги дітям-інвалідам.
З 7 по 15 червня в Судаку пройшла Х міжнародна конференція «Крим-2003» — «Бібліотеки і асоціації у мінливому світі: нові технології й нові форми співробітництва», секції якої продовжать роботу в Алушті, Бахчисараї, Керчі, Коктебелі, Старому Криму, Феодосії, Сімферополі й Новому Світі.
12 червня в Сімферополі благодійним спектаклем «Діти Ванюшина» для ветеранів, соціально незахищених людей, відкрилося святкування Дня Росії.
19—22 червня ветерани локальних конфліктів з усіх країн СНД (міжнародна організація «Бойове братство без кордонів») проїдуть місцями боїв з фашистами в Криму й зустрінуть світанок 22 червня в Севастополі, де проведуть свій фестиваль, центральною подією якого стане гала-концерт за участю Олега Газманова, Віки Циганової, груп «Любе» і «Блакитні берети».
З 27 червня по 2 липня у Керч на V міжнародний фестиваль античного мистецтва «Боспорські агони» з’їдуться провідні професійні й аматорські театри з України, Білорусі, Росії, Прибалтики, Німеччини, Польщі. Науковій конференції «Античність і драматургія» передуватимуть загальноміські святкування, де керчани й гості колишньої столиці Боспорського царства, об’єднавшись з акторами, влаштують пишне дійство уславлення мистецтв біля підніжжя гори Мітрідат, потім будуть вистави з античного репертуару. Головна мета нинішніх «Боспорських агонів» — привернути увагу громадськості не лише до багатого історичного спадку керченського півострова, а й показати привабливість 26-вікової Керчі як перспективного курорту.
Сімферополь.