Сьогодні в Ялті розпочав роботу семінар з проблем діабету. 150 провідних ендокринологів разом з науковцями і фармацевтами обговорюють важливі проблеми діагностики і лікування цієї хвороби.

— В Україні нині зареєстровано майже мільйон хворих, але насправді їх більше, адже обстеження свідчать: на одного офіційного хворого припадає два невиявлені випадки, — каже директор Інституту ендокринології та обміну речовин ім. Комісаренка, член-кореспондент НАН України, президент вітчизняної Діабетичної федерації, головний ендокринолог Міністерства охорони здоров`я Микола Тронько.
Головна проблема нашої ендокринології, яка знайшла відображення в національній програмі «Цукровий діабет», — запобігання та профілактика розвитку ускладнень хвороби.
Хворі на інсулінозалежний тип 1, яких у країні нині 124 тисячі, потребують неодмінного введення інсуліну. Ті, у кого виявлено тип 2, ведуть боротьбу з хворобою за допомогою дієти, вживання цукрознижувальних препаратів. Але сьогодні медики говорять про революцію підходу до лікування другого типу діабету —рекомбінантний аналог інсуліну, препарат «Лантус», ефективність якого перевірена численними міжнародними медичними дослідженнями в багатьох медичних центрах світу. Однієї його ін`єкції достатньо, щоб цукор у крові був під контролем протягом цілої доби. Дослідження свідчать, що «Лантус» ефективніший за наявні препарати на 20 відсотків, тож фахівці вважають, що в боротьбі з діабетом зроблено новий, еволюційно важливий крок.