Завершився останній візит в Україну регіонального директора Світового банку (СБ) по Україні, Білорусі та Молдові Луки Барбоне. З січня наступного року цей відділ СБ переводиться в Київ, отож пан Барбоне постійно перебуватиме в Україні. Зміна місця проживання, певне, буде йому корисною, адже досягти головної мети цього візиту — провести повноцінні переговори з урядовцями про розроблення нової Стратегії допомоги Україні (СДУ) на 2003—2007 роки —йому з цілком об’єктивних причин не вдалося.
Пан Барбоне зустрічався зі щойно призначеними урядовцями: Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, віце-прем’єром Миколою Азаровим, Міністром економіки та з питань європейської інтеграції Валерієм Хорошковським, а також з Головою Нацбанку Володимиром Стельмахом. Нові високопосадовці тільки починають входити в курс справ своїх міністерств, тому сам Лука Барбоне під час підсумкової прес-конференції зізнався, що обговорення проблемних питань з новим урядом були «дуже попередніми». Серйозні переговори плануються на кінець січня —початок лютого. Тоді експерти СБ уже зможуть проаналізувати і новий бюджет на предмет реальності, і остаточно зрозуміти економічну політику уряду Януковича.
Мабуть, тому на зустрічі з журналістами Лука Барбоне намагався не називати конкретних обсягів СДУ, а натомість наголошував на необхідності прийняття реалістичного бюджету, скороченні податкових привілеїв та зменшення реалізації безадресної системи соціальних пільг.
Нагадаю, що СДУ на 1999—2003 роки попередньо планувалася в обсязі 2,6 мільярда доларів, однак Рада директорів СБ затвердила її на рівні 1,8 мільярда — з них Україна отримала лише півтора. Багато хто пояснює таке зниження уваги до нашої держави з боку СБ прохолодою в україно-американських відносинах. Адже, згідно зі статутом СБ, цю установу очолює представник Сполучених Штатів, і саме ця країна має найвагоміший вплив на політику банку.
З другого боку, не можна не згадати висловлювання колишнього представника СБ в Україні Грегорі Єджейчака: «Питання не в тому, скільки СБ може дати Україні, а в тому, скільки вона може прийняти». Очевидно, пан Барбоне не поспішає розповідати про конкретні обсяги СДУ, бо ще не знає потенціалу та пріоритетів нового уряду або хоче подивитися, як новачки в Кабміні складуть перший «бюджетний» екзамен. А поки що Світовий банк рекомендує уряду скористатися досягнутими результатами і втриматися від спокуси одержати «легкі гроші», тобто кредити на пільгових засадах, які можуть призвести до негативних змін у макроекономічному плані.