Тривалі зливи залили в Керчі підземний античний храм І ст. н. е.— склеп Деметри, який ЮНЕСКО внесла до списку ста найвизначніших пам`яток історії і культури планети.

«Сльозилися» кращі зразки античного живопису — унікальні настінні розписи святилища, в яке давно не пускають туристів, щоб не змінити мікроклімат. Лише раз на тиждень заходить визначити стан збереження скарбу його охоронець — заступник директора Керченського історико-культурного заповідника Роза Синенко.

Майже половину давніх чудових живописних фресок уже втрачено. Під фарбою ще збережених настінних сюжетів — викрадення Кори Плутоном, реалістичних зображень міфічних героїв утворилися відкладення солі. Скрупульозні мікродослідження, фотографії, інфрачервоне й ультрафіолетове опромінення, здійснене недавно експертами ЮНЕСКО, виявили нові малюнки та ледь помітні контури старих, відновити які ще можна, але не в умовах постійної підвищеної вологості.

Шанована у давніх жителів Північного Причорномор`я життєрадісна богиня землеробства, родючості та шлюбу, сестра і водночас дружина Зевса — Деметра, майстерно зображена в центрі плафона камери, одвічно сумує в керченському склепі не лише за зниклою в підземеллях Аїда донькою Персефоною. Нинішні її сльози стікали на червонувато-коричневі, золотисті і сірі тони дивовижно майстерної фрески не лише від рясних і руйнівних нині на Керченському півострові злив, а й від нашого невміння зберігати національні скарби світового значення.

Проте вчора загрозлива ситуація в склепі Деметри змінилася на краще. Співробітники Керченського державного історико-культурного заповідника і Кримського Республіканського комітету охорони і використання пам’яток історії та культури подякували редакції за увагу до долі національного скарбу і повідомили, що підтоплення склепу грецької богині Деметри нарешті припинилося. Від руйнації під час останньої повені всесвітньо відому пам`ятку врятували зроблена тут торік дренажна система і самовідданість фахівців. Спеціалісти переконують: сьогодні рівень грунтових вод та вологості в склепі доведено до норми, що дало можливість продовжити реставрацію його унікальних розписів.