У Севастопольському господарському суді завершився процес за позовом Генеральної прокуратури України до Міністерства оборони Росії і гідрографічної служби російського Чорноморського флоту. Попереду — Вищий господарський суд України.
Українська Генпрокуратура вимагала вилучення з незаконного володіння Міноборони Росії 22 об`єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, які розташовані від мису Тарханкут до мису Лукул та від мису Сарич до мису Аюдаг. Апеляційний господарський суд Севастополя ухвалив рішення про повернення українській стороні Міністерством оборони Росії 18 об’єктів навігаційного гідрологічного обладнання. Один із них виключено з розгляду, три залишаються за Росією. Суд ухвалив також витребувати у Міноборони РФ маяки — Тарханкутський, Євпаторійський, Ялтинський і Солодунова.
Представники Міноборони Росії затято наполягають на тому, що всі питання стосовно володіння навігаційним гідрографічним устаткуванням уже вирішено в базових угодах щодо перебування Чорноморського флоту Росії в Україні. Проте представники Держгідрографії переконливо засвідчують: кожен з маяків у базових угодах не фігурує. Адже угода щодо ЧФ є рамковою. Тобто це — домовленість про оренду. І статтею 2 закріплено та підписано обома сторонами, в тому числі й російською, що українські маяки та останні гідрографічні об’єкти, як узагалі всі об`єкти в Криму, використовуються російською стороною відповідно до українського законодавства. На жоден квадратний метр території і жоден із кримських об’єктів, які оскаржують росіяни, немає договорів оренди.
Незважаючи на ухвалене рішення, обидві сторони мають намір і надалі обстоювати свої позиції у Вищому господарському суді України. Крім того, в Севастопольському апеляційному господарському суді розглядають позов Генпрокуратури до Міноборони Росії про вилучення з незаконного користування і володіння ЧФ РФ 82 гідрографічних об’єктів у Севастопольському регіоні від мису Лукул до мису Сарич, які теж відсутні в угоді про оренду ЧФ РФ.
Крим.