У столиці розпочався книжковий форум. Загалом у його рамках мають провести 200 подій, участь у яких візьмуть 30 письменників із десяти країн. Спеціальним літературним гостем цьогоріч є Франція. Також на фестивалі представлені чеська, польська, німецька та австрійська міжнародні програми. Чимало заходів на фестивалі присвячено дітям. Тим часом директор «Мистецького арсеналу», де власне і проходить подія, Наталія Заболотна назвала захід інтелектуальним антидепресантом, який нам дуже потрібен саме цієї весни.

Комусь із авторів не вдалося відійти від теми останніх буремних подій. Тож закономірною була презентація книги «Майдан-2013». І це далеко не єдине представлення цієї теми. Цьогоріч планують чимало дискусій, присвячених революційним подіям та громадянському суспільству. Уже в найближчі дні відбудеться презентація-читання п’єси про Майдан, що перемогла на найбільшому драматургічному конкурсі в Східній Європі; буде й дискусія «Книжкові ініціативи Майдану» та лекція Сергія Дацюка.

А популярний і як письменник, і як громадський діяч та активний учасник останніх політичних подій Сергій Жадан, презентуючи свою нову книгу «Динамо Харків», зокрема зазначив, що лише в стінах «Мистецького Арсеналу» йому вперше за багато днів вдалося забути про зовнішній світ. Сергій, оточений чималою кількістю прихильників, прочитав свої зовсім нові вірші, а також із щойно виданої книжки. До неї, як пояснив автор, увійшли поезії за 22 роки, починаючи з 1992-го. «Я раніше більше писав про смерть, а зараз більше читаю про кохання», — пожартував він. «Динамо Харків» надрукували в рамках серії «Українська Поетична Антологія (УПА)» видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Нагадаємо, 1 березня у Харкові Сергія Жадана побили антимайданівці. Тоді кадри закривавленого письменника облетіли всі телеканали.

У рік 200-ліття Великого Кобзаря було б несправедливим обійти увагою цю знаменну дату. Тож видавці представили цілу низку творів. Учора, приміром, відбулася презентація нових книжок видавництва «Брама-Україна» «Листування Тараса Шевченка» та «Тарас Шевченко. Кобзарик. За сонцем хмаронька пливе».

Є вже й перші відзнаки форуму. Так, під час відкриття «Книжкового Арсеналу» українському письменникові Андрію Куркову вручили орден Почесного легіону Франції. Як наголосив директор Французького інституту в Україні Рікто Саті, Курков хоч і пише російською, але є українським патріотом. Французький гість також розповів, що його країна має серйозну державну політику в галузі літератури. Там існує багато програм підтримки видавництва книжок іноземними мовами. До речі, нині в Києві триває фестиваль «Французька весна».

Діти можуть прийти на майстер-клас «Як намалювати комікс». А для батьків організовують семінар, як правильно обрати книжки для своїх чад. Буде й презентація дитячої книги Умберто Еко.

Триватиме мистецька акція до 13 квітня.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.