Учасники АТО дуже часто стикаються з проблемами визначення статусу учасника бойових дій та отримання належних соціальних гарантій від держави. Як поставлена робота з демобілізованими бійцями та які завдання стоять сьогодні перед центрами медико-соціальної експертизи — у розповіді нашого власного кореспондента.

До Черкаської області повертаються з фронту поранені бійці, які згодом направляють на проведення медико-соціальної експертизи. Ця категорія хворих — на особистому контролі в керівників області та головного лікаря комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» Владлена Лепського.
— Зважаючи на відсутність чіткої нормативно-правової бази щодо цієї категорії громадян, — розповідає Владлен Володимирович, — ми в області розробили інформаційно-методичний лист, який роз’яснює порядок направлення на медико-соціальну експертизу учасників АТО. Це не тільки підвищило обізнаність тих, хто повертається з гарячих точок сходу нашої держави, а й дало змогу уникнути соціального напруження серед населення.
Як приклад роботи з учасниками АТО заступник головного лікаря обласного центру МСЕ Світлана Макаренко переповідає історію про нацгвардійця Віктора Савчука, жителя райцентру Шпола. Віктор — активний учасник Євромайдану. Згодом у складі Нацгвардії пішов захищати Батьківщину на східні рубежі. Шість місяців потому боєць отримав важке поранення під Дебальцевим. Лікувався в Артемівську, Харкові, Києві, а нещодавно пройшов реабілітацію у Німеччині, де переніс кілька операцій.
— Щойно до нас надійшли медичні документи за формою 088/0 на бійця Національної гвардії Віктора Савчука, — ділиться Світлана Володимирівна, — головний лікар закладу та обласна МСЕК №2, на яку покладено огляд цієї категорії громадян, здійснили виїзне засідання до Шполи, де вдома оглянули пораненого. Постало питання не тільки у проведенні медико-соціальної експертизи, а й у консультації лікаря-психолога, посада якого введена в штатний розпис нашого закладу. Потрібно було також визначити всі відновлювальні заходи, які було внесено до індивідуальної програми реабілітації. На жаль, спеціалізованих реабілітаційних центрів у Шполі немає. Обласний госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни, який нині визначений реабілітаційним центром учасників АТО в Черкаській області, не завжди доступний, зважаючи на віддаленість. Дуже прикро й те, що у лікувально-профілактичних закладах області, де повинні визначати та надавати реабілітаційну допомогу, в тому числі і таким постраждалим, як Віктор Савчук, реабілітологи відсутні. Це неправильно і несправедливо. Адже за грамотно розробленої індивідуальної програми реабілітації до активного способу життя можна повернути майже 80 відсотків людей з інвалідністю!..
Ось чому фахівці обласного центру МСЕ наполягають, що нині на перший план повинні виходити комплексні питання корекції та поновлення індивідуального плану реабілітації, динамічний нагляд за повнотою та якістю його реалізації, контроль за їх виконанням та оцінка ефективності реабілітації. Сьогодні, підкреслюють у центрі, як ніколи є потреба не тільки в лікарях-експертах, а й у лікарях-реабілітологах і терапевтичного, і хірургічного профілю, соціальних експертах-реабілітологах. Назва медико-соціальної експертної комісії також має бути змінена з акцентом на реабілітацію. Дуже важливо, щоб ці зміни проводились не формально, для «галочки», а щоб до функцій комісії обов’язково ввійшли заходи з реабілітації. Інакше як можна контролювати те, що не виконується?
— Створення потужного реабілітаційного центру, — переконана Світлана Макаренко, — зменшить навантаження на лікувальні установи області, скоротить тривалість необґрунтованого перебування хворих на стаціонарному лікуванні, посприяє оптимізації ліжко-фонду області.
Цю колективну думку активно пропагує заслужений лікар України Владлен Лепський. І додає, що нині комунальний заклад постійно підтримує учасників АТО не лише за своїми службовими обов’язками, а й за покликом серця. Колектив постійно відправляє для українських військових медикаменти, продукти харчування, теплі речі, допомагає родинам бійців АТО. Для тих захисників, які перебувають у найнебезпечніших точках фронту, придбали кілька бронежилетів.
Нещодавно фахівці центру МСЕ стикнулися з драматичною історією учасника АТО. Боєць втратив кінцівку через те, що кваліфікована медична допомога прибула, на жаль, занадто пізно. Життя солдата було під загрозою і єдиним шансом на порятунок стала ампутація ноги...
— Цей випадок вразив нас до глибини душі, — зізнається Світлана Володимирівна. — Ми постійно думали над тим, чим можемо особисто допомогти. Зв’язалися зі своїми колегами, працівниками Інституту стоматології Академії НДІ міста Одеси. Через деякий час від обох наших колективів бійцям полку особливого призначення «Азов» було передано автомобіль Opel Vіvaro для екстреного вивезення поранених з поля бою.
Центр МСЕ також тісно співпрацює з департаментом соціального захисту населення, з громадськими організаціями інвалідів області. Це дає змогу виявити людей з обмеженими фізичними можливостями, котрі потрапили в особливо скрутні життєві обставини. Необхідну матеріальну допомогу, зокрема, вдалося надати через добродійників. На заклик співробітників закладу відгукнувся також благодійний фонд «Апостол».
—Ми щиро вдячні, — наголосив Владлен Лепський, — засновнику фонду Михайлу Володимировичу Апостолу, раднику міністра МВС України. Завдяки його допомозі інваліди області мають тепер вкрай необхідні технічні засоби реабілітації. Сподіваємося, що наша співпраця з добродійниками триватиме й надалі, і ми постійно поліпшуватимемо свої реабілітаційні можливості. Понад півсотні учасників АТО, котрі з пораненнями повернулися з фронту додому, потребують нашої допомоги і підтримки. Хлопці зробили все, що могли, аби захистити нас від війни, зберегти рідну країну. Тепер наша черга потурбуватися про своїх захисників.

Черкаська область.

 

Владлен Лепський, Віктор Савчук та працівники обласного центру МСЕ (справа наліво).

Фото з архіву Світлани Макаренко.