Роман Мащенко, військовослужбовець 28-ї окремої гвардійської механізованої бригади, призваний з Полтавської області, розповів про перебування в Донецьку та спростував свою заяву, розповсюджену російськими ЗМІ.


За словами Романа, у полон він потрапив 3 червня після бою в Мар’їнці. «Командир сказав піти на сусідній блокпост перевірити ситуацію. На півдорозі я потрапив у засідку. Мене вдарили прикладом, і я знепритомнів», — розповідає солдат. Хлопець стверджує, що в розмові бойовиків зустрічалися й українські слова — тобто, найімовірніше, це були місцеві, а не «відпускники» із РФ.


За заявою Романа Мащенка, це була диверсійна група, що працювала в нашому тилу. «Після полону мене доправили в село Петрівка, накинули на голову чорну футболку, повалили на коліна, били. Запитували, де розташовані наші позиції, яка є техніка, я відповів, що нічого не знаю. Потім кинули до підвалу, а ранком уже вивезли в Донецьк», — розповів Роман.


На допиті українського військового продовжували бити, приставляли до скроні пістолет і погрожували. Потім змусили наговорити на відеокамеру, що нібито наступати першими почали українці, що були великі втрати, що бойовий дух наших солдатів низький і так далі. «Це все було зроблено, щоб нас звинуватити в цій провокації. Вони казали, що дійдуть і до моєї домівку, що дані мої є і що, мовляв, ні мені, ні моїй родині не жити», — згадує Роман.


Хлопця обміняли на тіла загиблих терористів. Переговори велися майже добу. За словами солдата, зараз він почувається нормально. Після реабілітації планує повернутися на фронт.

Одеська область.