Мінагрополітики закликає заборонити переміщення збиральної техніки на тимчасово непідконтрольні території.

У Криму жнива затягнулися. Ранні зернові зібрано там заледве на двох третинах площ. Головна причина — півострову бракує комбайнів. Власне, бракує їх у багатьох областях. Тож Міністерство аграрної політики України звернулося до Державної прикордонної служби, СБУ та МВС з проханням тимчасово заборонити переміщення збиральної техніки на непідконтрольні території: до АРК, Донецької та Луганської областей.
За словами першого заступника міністра Ярослава Краснопольського, звернення обумовлене намаганнями окремих суб’єктів господарювання організувати переміщення комбайнів через митно-пропускні пункти: «Ця ситуація викликає занепокоєння. Адже на території України через збільшення посівних площ навантаження на комбайн становить 214 гектарів, це вдвічі перевищує нормативні показники. За таких умов міністерство вважає недоцільною передачу техніки зазначеним регіонам».
Ярослав Краснопольський також наголосив, що тимчасова заборона ввозити техніку на непідконтрольні території сприятиме вчасному проведенню жнив в інших регіонах та запобіганню втрат зерна.
За даними Мінагрополітики, лише на півострові залишаються захопленими понад 100 комбайнів, майже 80 з них належать підпорядкованому міністерству ДП «Спецагролізинг».