Одноосібники-фермери волають про порушення їхніх прав. Після закінчення багаторічної оренди землі багатьом із них не продовжують договорів. Розпочалося таке собі новітнє розкуркулення. Не допомагають фермеру ні акції протестів, ні блокування трибун. Користуючись бюрократичним моментом, землю забирають латифундисти — ті, що мають по кілька десятків тисяч гектарів ріллі. Для чого? Щоб дрібний фермер під ногами багатіїв не плутався. Хоча саме навколо місцевих господарів-одноосібників, вважають селяни, можуть зберегтися невеликі поселення. Навіть тоді, коли утворяться великі територіальні громади і ковдру, звісно, перетягнуть на себе нові «столиці». Так уже було. Нічого нового, переконані дрібні аграрії.

На засіданні ради Черкаської обласної фермерської асоціації господарники вкотре, як ті козаки турецькому султану, писали листа до різних інстанцій щодо несправедливого механізму продовження договорів оренди. Емоції зашкалювали:
— У мене небагато землі, а чотири робочих місця! Землю забрали, нові орендарі прийшли. У прийшлих — ні робочих місць, нічого. Все привозне, — нарікав один із фермерів. — Ми платили 4,5 відсотка орендної плати, а вони — 3...
— У колеги так само землю забрали, віддали іншому орендареві, а той здав землю в суборенду. Але ж це порушення закону! — казав другий.
— З нашого господарства кілька паїв забрали з оренди — і вже мені не продовжують договору...
— Кажуть, треба вчасно подати документи на продовження оренди. Але їх можуть і загубити — хіба з одним з нас таке проробляли?! А не встигнеш зібрати й подати вчасно пакет заново...
— Люди по п’ять-шість років не можуть оформити госпдвір. Закон як дишло: якщо хабара не даси, то й сьомий мине.
— Ви платите адвокатам, а їх перекупляють. Суди виносять половинчасті рішення, і справа зависає. І діла не буде, поки держава не вирішить це радикально.
— Хлопці, у мене договір закінчується, то бачу, що доведеться знову на Київ їздити...
— Ми протестували перед Верховною Радою з цього питання. Вийшло до нас п’ять депутатів — ну, діти! Вони не знають, з якого кінця лопату держати, а повинні розв’язувати наші гордієві вузли. Біда та й годі! — в один голос гарячкувала група господарів.
Голова обласної Асоціації фермерів і землевласників Віктор Гончаренко підбив підсумок:
— Випадки рейдерських захоплень фермерських земель в області частішають. Відбуваються вони не без участі органів влади, яка покриває товстосумів. Міняються шапки й голови, а ситуація залишається незмінною — фермеру весь час потрібно пильнувати свою землю. Інакше обведуть круг пальця й не запитають, чия вона була...
А як бачать ситуацію з продовженням оренди у підрозділі Держгеокадастру (наступника головного земельного відомства країни) у нашій області? Саме вони володіють інформацією, чи багато фермерів стикається з тим, що договір оренди їм не продовжують. Знають причини цього. Чи взагалі є фермери, яким продовжено договори без проблем? Яку процедуру передбачено? Чому виходить, як у Сороки-Ворони: «цьому дам, цьому не дам»? Скільки коштує оформити продовження договору оренди? Ми поставили ці запитання в листі. На них відповів Роман Прудкий, виконувач обов’язків начальника головного управління Держгеокадастру у Черкаській області.
Посадовець, зокрема, зазначив, що згідно зі статтею 33 Закону України «Про оренду землі», якщо закінчується термін дії договору, переважне право на цю ділянку перед іншими особами має орендар, який «належно виконував обов’язки за умовами договору». От лише орендар не повинен пропустити термінів: «не пізніш як за місяць до завершення терміну договору оренди землі» подати лист-повідомлення про поновлення договору. І не забути додати проект додаткової угоди.
Якщо під час поновлення договору оренди землі його умови змінюються (скажімо, щодо орендної плати тощо), то «у разі недосягнення домовленості» сторонами припиняється переважне право орендаря на укладення договору оренди землі.
Роман Прудкий також поінформував, що з 2013 року до і сьогодні управління видало понад сто наказів про поновлення договорів оренди землі. Скільком відмовлено — про це змовчав. А от серед причин непродовження договорів назвав... припинення дії договорів. І недотримання термінів звернення для поновлення договору. А також зміну меж земельної ділянки — адже в цьому разі орендар мусить не продовжувати оренду, а фактично заново одержувати земельну ділянку, наче «нову і незнайому». Хоча, до слова, юрист, який був присутній на раді асоціації, роз’яснював фермерам: «Ви орендуєте п’ять-шість ділянок. Навіть якщо одну «розпорошили», то на решту п’ять маєте право продовжити договір».
На адресу обласної ради фермерів надійшли також листи-відповіді з Києва та від обласних інстанцій. Як повідомив виконавчий директор обласної Асоціації фермерів і землевласників Михайло Галамага, на крик їхньої душі про те, що у них відбирають землю, чиновники відповіли з олімпійським спокоєм. Утім, це аж ніяк не листи. Класичні пустопорожні відписки, на жаль.

Черкаська область.