Довгі й не завжди прості дебати в середовищі кримськотатарської громади в Криму з приводу співробітництва або бойкоту кримської влади в нинішніх умовах нового правового поля спонукали до проведення чергового засідання Меджлісу, який у вівторок ухвалив рішення щодо делегування своїх представників в органи влади.

«Безліч практичних питань, пов’язаних з облаштуванням кримськотатарського народу в реальних умовах, що склалися в результаті привнесених у Крим змін, вимагають оперативного реагування та участі в їх розв’язанні безпосередньо представників кримських татар, уповноважених на те Меджлісом кримськотатарського народу», — йдеться у рішенні цього представницького органу кримськотатарського народу.

За словами лідера Меджлісу Рефата Чубарова, на посаду першого заступника голови Ради міністрів Криму Меджліс рекомендував російського бізнесмена, власника кримськотатарського телеканала ATR Ленура Іслямова, а на місце глави Республіканського комітету з міжнаціональних відносин і у справах депортованих громадян — заступника глави Меджлісу Заура Смирнова.

Ленура Іслямова та Заура Смирнова зобов’язали надавати щотижневий звіт на засіданнях Меджлісу про хід вирішення практичних питань, пов’язаних з облаштуванням кримськотатарського народу.

Питання про інших кандидатів на засіданні Меджлісу не розглядалося. «Нам поки що цього досить, аби не тільки зрозуміти, що відбувається, а й щоб вони подивилися найневідкладніші практичні питання, пов’язані з облаштуванням кримських татар», — зазначив Чубаров.

За словами лідера Меджлісу, це рішення не носить визнання політичних, правових, економічних та інших змін, що відбуваються в Криму без згоди і поза бажанням кримськотатарського народу — корінного народу Криму.

Понад те, Чубаров звернув увагу, що Меджлісом кримськотатарського народу подано лише дві кандидатури, і цього поки що достатньо, аби зрозуміти спрямування дій і намірів влади у сфері облаштування кримських татар.

Водночас лідер Меджлісу не виключив, що чергова сесія Курултаю (вищого органу самоврядування кримських татар) відбудеться до 15 квітня, у ході якої буде вирішено питання про проведення референдуму про самовизначення корінного народу Криму.

«Я не виключаю, що на сесії буде поставлено остаточні крапки в питанні проведення національного референдуму та формулювання питань для голосування», — сказав Рефат Чубаров, додавши, що рішення про проведення референдуму буде прийнято лише в тому разі, якщо буде знайдено відповідні достатні обґрунтування в міжнародній практиці.

«Ми нині намагаємося знайти міжнародні прецеденти й опиратися на міжнародні організації, які можуть нам у цьому допомогти», — сказав Чубаров, зазначивши, що, наприклад, це можуть бути ОБСЄ або управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Нагадаємо, 29 березня, на позачерговій сесії Курултаю, було оголошено про початок політичних і правових процедур із створення (відновлення) національно-територіальної автономії кримськотатарського народу на його історичній території — у Криму. Меджлісу кримськотатарського народу було доручено увійти у відносини з ООН, Радою Європи, ЄС, ОБСЄ, парламентами та урядами держав із усіх питань забезпечення права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території — у Криму.