Прем’єр-міністр Македонії Нікола Груєвскі запросив свого грецького колегу Алексіса Ципраса взяти участь у переговорах, присвячених новій назві країни, повідомила вчора македонська газета «Вечер». Як уже писав «Голос України», Греція не визнає назву Республіка Македонія, мотивуючи це тим, що до складу Греції входить область під історичною назвою Македонія. І збіг назв теоретично в майбутньому може дати привід країні Македонії претендувати на грецьку область Македонія.

 

Тепер Скоп’є зробило крок назустріч Афінам. Запрошення було озвучено під час зустрічі прем’єрів на Ген-асамблеї ООН. Зі свого боку Алексіс Ципрас порадив Груєвскі ще до початку переговорів чітко визначитися з назвою з урахуванням думки Афін і вжити хоч якихось заходів для вирішення давнього спору між Македонією та Грецією. Видання зазначає, що Греція не мала свого представника на зустрічі в Нью-Йорку, присвяченій боротьбі зі світовим тероризмом, а Македонія брала участь у ній під своєю нинішньою і, як наголошує «Вечер», конституційною назвою.


Тим часом в Афінах у зв’язку з участю делегації Греції у Ген-асамблеї ООН перенесено перше засідання новообраного парламенту з 1 жовтня на суботу, 3 жовтня. На ньому, крім інших питань, обговорюватимуться і кандидатури на посаду голови парламенту. Його вибори намічено на неділю, 4 жовтня.