Ситуація довкола видобутку сонячного каменю у Волинській області останнім часом вкрай загострилася. Як повідомляв «Голос України», поблизу сіл Вовчицьк і Лісове Маневицького району відбулися події, які серед журналістів дістали назву «бурштинової війни». Першого разу в цей благодатний край із лопатами, кирками, бурами прибули наприкінці вересня 800 шукачів бурштину, наступного — вже майже дві тисячі. Як наслідок, чимала ділянка чудових волинських лісів тепер нагадує місячний ландшафт. Лише завдяки рішучим діям міліції, лісової охорони, екологів, активістів Самооборони та Автомайдану Волині вдалося випровадити непроханих гостей.


Сьогодні в лісах Маневицького району тихо. Але лише завдяки тому, що в них цілодобово несуть службу майже півтори сотні працівників міліції. Їх треба нагодувати, обігріти, на кожного з них, до речі, вдома чекають дружини і діти. Одне слово, так довго тривати не може. Потрібне системне комплексне розв’язання проблеми — не лише кримінальної, а й соціальної. Тим часом депутати облради вже третій місяць не можуть створити комунальне підприємство «Бурштин Волині».

 

Вчителі подалися... на пограбування надр

Як розповів начальник обласного управління внутрішніх справ Петро Шпига, значна частина із прибулих «старателів» була напідпитку, а в одній із затриманих машин виявили навіть наркотики, в іншій — два запали до вибухових пристроїв. Насторожує, що серед шукачів бурштину виявилося багато працівників розташованої неподалік Рівненської атомної електростанції — об’єкта режимного, який вимагає відповідного підбору персоналу.

Невже цим людям довіряють роботу поблизу атомних реакторів? Як прокоментує такі заяви начальника міліції керівництво компанії «Енергоатом», яке хвалиться нібито високою соціальною захищеністю працівників?


Серед незаконних старателів було також багато вчителів із Володимирецького району сусідньої Рівненської області. За словами Петра Шпиги, дійшло до того, що деякі школи в цьому районі того дня закрилися, бо педагоги взяли лопати і подалися на Волинь копати бурштин. Цікаво, як зреагували в Рівненському обласному управлінні освіти і науки, коли в телесюжеті Канала «1+1» серед агресивно налаштованого натовпу, який працівникам міліції доводилося приводити до тями попереджувальними пострілами з автоматів у повітря, вони впізнали своїх «сіячів розумного, доброго, вічного»?! За оцінкою відомого волинського геолога Веніаміна Туза, робота на бурштинових полях є не чим іншим, як пограбуванням надр. Адже без відповідних спеціальних дозволів на користування надрами не те, що сонячний камінь, а й пісок не дозволено брати.

Зіграли в «мовчанку»

Згадані вище події не на жарт стривожили волинян. Із такими виявами масової агресії вони зустрічалися вперше. Більше того, очільник обласної міліції на прес-конференції оприлюднив інформацію, нібито криміналітет Рівненської області готує провокацію з використанням проти населення бойової гранати, може пролитися кров.


Ось чому на Волині всі з таким нетерпінням і надією чекали 30 вересня. Саме цього дня сесія обласної ради мала б розглянути болючі для регіону питання. Здавалося б, згідно зі здоровим глуздом, вони повинні були б стояти в порядку денному на першому місці, а самі депутати під час обговорення — виявити принциповість і далекоглядність. Але найважливіше питання — про створення обласного комунального підприємства «Бурштин Волині» — в переліку питань сесії опинилося аж... на 57-му місці. Отакої!


Лише на початку третьої години роботи сесії обранці розпочали розгляд питання «Про стан і вжиті заходи щодо досудового розслідування окремих справ з приводу виявлених порушень — незаконного видобування бурштину». Голова обласної ради Валентин Вітер запросив до обговорення. Оголошує одного промовця — той відмовляється, другого, третього, четвертого, п’ятого... Все та ж мовчанка. Щоправда, потім кілька депутатів все-таки висловилися із приводу проблеми. Але чому не захотіли говорити інші?


Як і очікувалося — це в обласній раді вже ввійшло в норму, — після обідньої перерви частина депутатів не повернулися до сесійної зали. Із 55 народних обранців, які були на ранковому засіданні, прийшли лише 36 (загалом їх 80). Через відсутність кворуму сесію перенесли на 8 жовтня.


У багатьох із присутніх склалося враження, що розгляд ключового для цієї сесії питання про створення обласного комунального підприємства «Бурштин Волині» зумисно відкладається, а робота сесії — затягується. Адже перед цим головуючий щонайменше разів п’ять ставив питання про розподіл земельної ділянки комунального підприємства «Волиньфарм» на повторне голосування і таки домігся бажаного результату. Не сперечаюся, ця проблема теж важлива, але не настільки, щоб нехтувати регламентом і вимогами громади краю. Тож немає гарантії, що і післязавтра, 8 жовтня, питання про створення спеціалізованого підприємства буде вирішено.
А поки що проблемами бурштину в області, крім хіба що міліції, немає кому опікуватися. Ні в обласній раді, ні в облдержадміністрації немає жодної відповідної структури, яка б займалася розвідкою запасів, отриманням дозволів на видобування сонячного каменю, організовувала б і контролювала роботу старательських артілей. Усі ці клопоти могло б узяти на себе новостворене комунальне підприємство, але його немає. І чи скоро буде? Адже розмови точаться вже третій місяць. То чи не час нашому «страусу» — обласній раді — вже витягнути голову з піску? А може, страшно?! Якщо так, то навіщо знову балотуватися в депутати, як це зробили більшість із тих, хто достроково залишив сесійну залу 30 вересня?

Волинська область.

 

 

На знімках: для багатьох «старателів» спроба швидко збагатитися за рахунок незаконного видобутку бурштину на Волині закінчилася вельми неприємно.
 

 

Начальник обласного управління внутрішніх справ Петро Шпига (праворуч) проводить з незаконними старателями профілактичну бесіду.

 

Фото надано сектором зв’язків із громадськістю УМВС України у Волинській області.