Ще одна електронна послуга «Замовлення витягу з Державного земельного кадастру», що дозволяє подати заяву на отримання цього документа через Публічну кадастрову карту, працює вже кілька місяців. У систему інтегрована функція оплати послуги — 53 гривні — зокрема, он-лайн, через сервіс моментальних платежів Приватбанку (комісія при цьому становить 97 копійок). Підтвердження про сформовану заявку та повідомлення про готовність документа користувач отримує на свою електронну адресу. Забрати вже виготовлений витяг громадяни можуть в обраному ними Центрі надання адміністративних послуг.

Щоправда, непоодинокі випадки, коли ділянка у Публічній кадастровій карті представлена (один з таких наділів на знімку), але замість витягу замовник одержує відмову, мовляв, не надано необхідні документи. Але прикріплення жодних документів при поданні через Інтернет відповідної заяви не передбачено. Тоді громадянину нічого іншого не залишається, окрім, прихопивши папери щодо наділу, які є під рукою, а, головне, запастись необхідною сумою грошей і мчати на «побачення» до того самого чиновника. Як кажуть: за що боролись, на те й напоролись!

 

 

Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк на запитання автора цих рядків щодо такого «сервісу» зазначив:

— Дійсно, ми успадкували проблему, яка сухою технічною мовою називається «не відкриті поземельні книги». При формуванні земельної ділянки в кадастрі має відкриватися поземельна книга і присвоюватися кадастровий номер. На жаль, у силу певних обставин, тоді ще Центр ДЗК здійснював функції реєстратора, присвоював кадастрові номери, а поземельні книги не відкривалися. Поземельна книга — де-факто, це табличка, яка містить інформацію, що переноситься у витяг. І невідкрита поземельна книга — це означає, що немає чого у витяг викласти. Таких ділянок досить багато. Складено графік відкриття поземельних книг. Насправді, це досить велике поле для дрібної й не дуже корупції, тому що невідкрита поземельна книга і людина приходить за витягом, а її відправляють до якогось проектанта — фактично її примушують заново виготовляти технічну документацію і платити за це гроші. І ці гроші досить чималі як для людей — від 200 гривень, якщо десь і дуже просте питання, й від тисячі гривень у місті Києві. Насправді поземельні книги ми маємо відкривати на основі архівних наших матеріалів. Завдання — до кінця року цю проблему ліквідувати. На все, що є у кадастрі, можна буде отримати витяг. Зараз відсотків п’ять випадків, коли виникають питання. Кадастровий реєстратор, перебуваючи, наприклад, у Києві, не може відкрити поземельну книгу, видати витяг на земельну ділянку, яка знаходиться в Чернігівській області, бо не має архівних документів, вони знаходяться в Чернігові. Тобто ми не дотримуємося принципу екстериторіальності, але ліквідуємо цю проблему до кінця року, — пообіцяв голова Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.