У боротьбу за гектари вступили фінансово-політичні «великоваговики»

Такого доволі велелюдного зібрання (на знімку) головний майдан Хмельницького не знав уже давно. Як наголошували його організатори, з усієї області на народне чи то фермерське віче зібралося майже чотири тисячі людей. Хоча візуально число було значно меншим. Сюди було доставлено і кілька десятків сільськогосподарської техніки, яку виставили по периметру площі.

У філармонії — наче по нотах

Віче розпочалось із зібрання у залі обласної філармонії. Хто із мітингувальників не потрапив туди, очікував продовження на площі. Потім, як вже повідомляв «Голос України» («Фермери проти беззаконня у земельній сфері», номер за 8 грудня 2015 р.), усі разом підготували звернення про «беззаконня» у земельній сфері, яке передали депутатам, котрі саме у той час проводили сесію обласної ради. Оскільки після доволі бурхливого обговорення цього документа в сесійній залі офіційної реакції з боку депутатів на нього не з’явилось, протестувальники зустріли обранців коридором ганьби.
Усе мало доволі видовищний вигляд. А головне — тривало під «правильними» гаслами боротьби людей за свою землю. При цьому акцентували увагу переважно на проблеми фермерів. І якщо об’єктивно, то у цієї категорії господарників справді накопичилось чимало проблем, що потребують негайного втручання з боку держави. Адже більшість невеличких фермерських і особистих селянських господарств тримаються переважно на ентузіазмі їх засновників, власників і робітників, що часто поєднується в одній особі.
Але під час цього віче наголошувалося не так на цьому, як на начебто захопленні землі з боку «Агрохолдингу 2012». Причому чи не найголовніше, що ставилось у вину, то це те, що новий орендар, намагаючись взяти землю в оренду, пропонує надто вигідні (!) умови для власників паїв. Зокрема, йшлось про таке, що вже при підписанні угоди оренди компанія зобов’язується виплатити кожному орендодавцю по п’ять тисяч гривень. А у майбутньому — по кілька тисяч при похованні чи народженні людини, на підтримку учасників АТО, подарунки школярам... — одне слово, доволі потужний соціальний пакет.

У чому шкода і де незаконність?

Зрозуміти, як це може нашкодити селянам, було доволі складно. Адже до цього завжди йшлося про те, що конкуренція у сфері земельних відносин лише вітається. Мовляв, у власника землі завжди залишається право віддати свій наділ тому, хто запропонує кращі умови. І ось, коли ці умови запропоновані (а в області жоден із діючих земельних холдингів не обіцяв такого), раптом з’ясовується, що це вже «занадто», і де «мільярдер взяв такі гроші, щоб ними розкидатися».
Ось тут логічним з’єднувальним ланцюжком у цьому смисловому ребусі й мали би стати фермери. Бо вони не можуть дозволити собі ані платити таку оренду, ані виконувати соціальні зобов’язання. І це справді так. Нинішні умови — фінансові, економічні, податкові — взагалі не сприяють не те що розвитку, а й просто підтримці фермерського руху. Це підтвердить кожен «малий» господар, котрому так чи інакше доводиться протистояти потужним сільськогосподарським компаніям. Але чому в цьому випадку йшлося про дії лише одного агрохолдингу? Адже сьогодні левову частку паїв обробляють саме такі потужні утворення?
Як головне пояснення звучало те, що ця компанія «незаконно» намагається укладати договори на оренду. Але в чому ця незаконність, і хто постраждав від неї, встановити не вдалось. Чимало людей, з якими поспілкувалася на площі, так і не змогли конкретно пояснити, чому вони тут, що саме обстоюють. Дехто, стоячи ледь не на підніжці трактора, просто відхрещувався, мовляв, прийшов сюди як випадковий глядач. Дехто доволі абстрактно говорив про те, що протестують проти того, щоб у людей забирали землю. Приїжджі з одного району казали, що вони тут, щоб підтримати своїх колег з іншого, де творяться безчинства. Але ніхто так і не сказав, що саме у нього, чи його господарства хтось якимось чином відбирає землю чи право її обробляти.
І це було найдивніше. До речі, голова ОДА і одночасно обласної ради Михайло Загородний, котрий мусив відповідати перед зібранням, підтримує він чи ні таке «захоплення» землі, сказав про те, що жодного звернення до правоохоронних органів з цієї проблеми він не бачив. А власникам землі порадив одне — бути уважними під час підписання будь-якого документа. І бажано було б залучати до цього досвідчених юристів.
Порада справді слушна. Селянину сьогодні потрібно бути і уважним, і обережним, і водночас — прагматичним. Щоб не втратити своє. Не пропустити вигоди. Бо не така вона вже й велика, аби нею розкидатися.
І комусь потрібно допомагати громадянам у цьому. Але якими методами?

Прості люди й надалі на узбіччі

Після відвідування цього віче чомусь склалось враження, що простий люд як був у стороні від земельних проблем, так і стоїть там досі. Хоча його усілякими силами і підштовхують у центр подій. Хто? Та той, хто зацікавлений у переділі землі.
Останніми роками в області вже склався перелік тих потужних компаній, що орендують десятки тисяч гектарів. Жодна із них досі не надто переймалась проблемами фермерства. Та й ті активно не протестували проти такого сусідства. Аж тепер з’являється ще один фінансово сильний конкурент, котрий також хоче орати і сіяти на цій землі. Зрозуміло, що йдеться не про окремі гектари фермера. Новий інвестор хоче зайняти і своє місце під сонцем. Та хто ж посунеться?
Від такої «збиткової» і «безнадійної» аграрної справи, про що стільки багато і гаряче говорять, до речі, і на згаданому віче, виявляється, ніхто не хоче відмовлятись. Навпаки, фінансові великоваговики вступають у серйозний бій за неї, використовуючи всі можливі ресурси. І бідного селянина та стражденного фермера у тому числі.
І все це має такий вигляд, що до цивілізованих правових стосунків тут ще ой, як далеко.
Цікава деталь: коли журналісти попросили жінок, що тримали плакати із гаслами, представитись, вони знітилися, почали згортати свої плакати, відходити вбік, підказувати одна одній, щоб не називалися, а потім одна із них сказала: «Ми просто раби Божі».
Це правда. Але якби то тільки Божі. Свідомо чи ні люди перетворюються ще й на рабів тих, хто так вдало ними маніпулює.
А як їм бути у цій ситуації? Звичайно, міцно триматись за свою землю. І віддавати в оренду тим, хто пропонує кращі умови. Але головне — не мітинги, віче та їх організатори, а держава з усіма її інституціями. Вона має захистити тоді, коли хтось намагатиметься порушувати права громадян.

Хмельницька область.

Фото автора.